Kas antibiootikumid võivad põhjustada sünnidefekte?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

USAs läbi viidud uurimus näitas, et penitsiliin ja teised lapseootel naiste seas enamkasutatavad antibakteriaalsed ravimid ei põhjusta väga paljusid sünnidefekte. Samas tuleks teisi antibiootikume, nagu sulfonamiid ja nitrofurantoiin, veel lähemalt uurida.


Infektsioonide väljaravimine on ema ja tema lapse tervise seisukohast väga oluline ning bakteritega võitlevad rohud kuuluvad raseduse ajal enamkasutatavate ravimite sekka, kirjutab

Science Daily

.

Krista S. Crider ja tema kolleegid Atlanta haiguste kontrolli ja ennetamise keskusest analüüsisid 13 155 sünnidefektiga lapse saanud naise andmeid. Teadlased kõrvutasid naiste antibiootikumide kasutust nii enne rasedust kui ka raseduse ajal 4 941 kontrollgrupi naisega, kes elasid samades piirkondades, kuid kelle lapsed sündisid ilma defektideta.

Uurimus näitas, et raseduse ajal antibiootikumide kasutus kasvas ning saavutas tipu kolmandal kuul. Kokku kasutas ajavahemikus alates kolmest kuust enne rasedust kuni raseduse lõpuni mingil hetkel antibiootikume 3 863 sünnidefektiga sündinud lapse ema (29,4 protsenti) ning 1467 kontrollgrupi ema (29,7 protsenti).

Teadlaste sõnul selgus, et penitsiliin, erütromütsiin ja tsefalosporiin, mida naised raseduse ajal tavaliselt kasutavad, ei seostu paljude sünnidefektidega. Samas leiti, et kahte sünnidefekti võib seostada erütromütsiiniga, ühte penitsiliiniga, ühte tsefalosporiiniga ning ühte kvinolooniga.

Lisaks leiti sulfonamiidi ja nitrofurantoiini seos mitme erineva sünnidefektiga.

«Sünnidefektide põhjuste väljaselgitamine on problemaatiline,» kirjutavad uurimuse autorid. «Ühel sünnidefektil võib olla erinevaid põhjusi, kuid samas mitmel esmapilgul omavahel mitteseotud sünnidefektil võib olla sama põhjus. See uurimus ei saa tuvastada ravimite ohutust raseduse ajal, kuid fakt, et paljude levinud antibiootikumidega, mida raseduse ajal kasutatakse, ei kaasne oluliselt suurenenud riski, peaks olema rahustav,» lisasid teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles