Kuidas hoida südant tervena

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südamesõbralik elustiil võib kolesterooli taset olulisel määral vähendada.
Südamesõbralik elustiil võib kolesterooli taset olulisel määral vähendada. Foto: Caro / Scanpix

Südameveresoonkonna haigused on peamine surma ning invaliidsuse põhjustaja nii Ameerikas kui ka Eestis - igal aastal sureb südamehaigustesse rohkem inimesi kui vähki.


Südamesõbralik elustiil võib aga kolesterooli taset olulisel määral vähendada ning mõnedel juhtudel isegi ravimeid asendada, kirjutab

Physorg

.

Dr Andrew Freeman annab mõned nõuanded, kuidas elada südamesõbralikku elu:


- Hakka taimetoitlaseks. Sa ei pea lihast täielikult loobuma, küllaga võiksid vähendada loomsete toodete (punane liha, kana, piim, juust jms) tarbimist, jättes näiteks ühel-kahel päeval nädalas need menüüst välja.

- Planeeri kolesterooliravimite võtmist. Nende manustamine enne magamaminekut võib ravimite toimet tõhustada, kuna maksa ensüümid, mis kolesterooli toodavad, on kõige aktiivsemad just öösiti.

- Suurenda trenni intensiivsust. Tavaline kõndimine ei pruugi olla piisav. Sa peaksid tegema trenni niimoodi, et hakkad higistama ning pärast seda tunned väsimust. Järgmise päeva valu on pigem hea.

- Tunne numbreid. Üleüldine kolesteroolitase ei näita kõike. Tee endale selgeks, mis vahet on sinu HDL-kolesterooli ning LDL-kolesterooli näitajal. Pea meeles, et LDL-kolesterool tähendab halba kolesterooli ning seda seostatakse südamerabandustega. HDL aga näitab hea kolesterooli kogust organismis. Kui tekib segadust, palu arstil asi täpsemalt lahti seletada.

- Rinnavalu ei pruugi alati välja lüüa rinnus, valu võib välja lüüa paljudes eri kohtades nagu näiteks käed, selg või isegi hambad. Kui sa tunned ebatavalist valu, võta arstiga kindlasti ühendust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles