Nikotiin pole suitsusõltuvuse peasüüdlane

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Duke´i ülikooli arstiteaduskonna teadlased avastasid uuringu käigus erinevuse selles, kuidas suitsetamisest sõltuvuses olijad ja mittesõltlased nikotiini omastavad. 

Suitsusõltlased omastasid nikotiini mittesõltlastest kiiremini ja selle tase ajus saavutas kiiremini maksimumi, vahendab ERR Uudised.

Samas mittesõltlastel püsis sissehingatud suits kauem kopsudes ning nikotiini tase ajus tõusis aeglasemalt ja püsis madalamal tasemel. 

Ometi ei lahenda see müsteeriumi, miks ühed suitsetajad jäävad sõltuvusse, kuid teised mitte, sest katsed näitasid, et mittesõltlased suudavad säilitada oma sõltumatuse ka juhul, kui nad tarvitavad nikotiini samas koguses kui sõltlasedki. 

Niisiis põhjused, miks ühtedest inimestest saavad sõltlased ja teistest mitte, ei ole seotud keemiliste protsessidega, kuidas nikotiini omastatakse - edasised uuringud sõltuvuse tekkemehanismide väljaselgitamiseks keskenduvad pigem geenide, psühholoogiliste erinevuste  ja suitsetamisharjumuste uurimisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles