Kust leida abi suure ülekaalu korral? Kaalukabinetist!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaalukabinetis õpetatakse patsiente endokrinoloog Marju Pasti sõnul toidupoes õigeid valikuid tegema
Kaalukabinetis õpetatakse patsiente endokrinoloog Marju Pasti sõnul toidupoes õigeid valikuid tegema Foto: Marina Pushkar

Mida peaksid tegema need ülekaalulised inimesed, kel kõikvõimalikud dieedid ja kaalujälgimine järele proovitud, kuid kehakaal kuidagi langeda ei taha? Siis tasuks pöörduda mõne alljärgneva kaalukabineti spetsialistide poole.

Kaalukabinetti pöörduvad enamasti inimesed, kes soovivad oma ülekaalust vabaneda, kuid see pole õnnestunud. Nad on läbi teinud kaalujälgimised, dieedid, paastud.

«Paraku on nende tegevuse lõpptulemus ikka selline, et viis mahavõetud kilo tähendab mõne aja pärast kümmet lisakilo ning inimene ei mõista, mis on kaalutõusu põhjus, » ütles Eesti Diabeedikeskuse kaalukabineti endokrinoloog Marju Past.

Ülekaal pole mitte ainult esteetiline probleem, vaid kätkeb endas ka mitmeid tõsiseid terviseriske. Ülekaalulistel on suurem risk haigestuda kõrgvererõhutõppe, diabeeti, neil on probleemid liigestega.

Kaalukabinetis tehakse patsiendile  individuaalne analüüs, kasutades programmi, mille põhjal saab ära määrata vajalikud valgud, süsivesikud jm. toitained, võttes aluseks eesti teadlaste toitumissoovitused.

«Inimese viimine tagasi normaalse elu ja toitumise juurde, sealhulgas ka toitumisharjumuste muutumine tähendab eelkõige oskust valida. Sellesse retsepti käib ka füüsiline koormus,» ütles Past.

Kaalukabinetist on kasu ka soovitud kehakaalu säilitamisel. «Paljud tõdevad, et ja juba langetatud kaalu säilitamiseks on tuge vaja, sest üksi jäädakse sageli hätta ja ränga iseloomu kasvatamisega alla saadud kilod kipuvad tagasi tulema,» nentis Past.

Kaalukabineti suurimaks väärtuseks on tema sõnul asjaolu, et uuring ei toimu ühekordselt, vaid sinna saab tagasi pöörduda pidevalt ja regulaarselt.

Kaalukabinetid Tallinnas

Eesti Diabeedikeskuse kaalukabinet (Sütiste tee 17)

Diabeedikeskuses pakutakse järgmisi teenuseid: diabeediõe konsultatsioon, diabeedi koolitus, dieedi nõustamine, kaalulangetamise nõustamine, tehakse analüüse, teste, uuringuid jne.

Lisainfo telefonilt 6544684 või meilitsi info@edk.ee.

Ida-Tallinna Keskhaigla kaalukabinet (Ravi 18)

Kehakaalu ja toitumisalast nõustamist teevad spetsiaalselt koolitatud diabeediõed. Nende vastuvõtule pääseb kahel viisil: perearsti saatekirjaga ja sel juhul on tunnine nõustamine tasuta. Kui patsient soovib tulla nõustamisele ilma suunamiseta, siis maksab visiit (1 tund) 200 EEK.

Vastuvõtule registreerumine haigla lühinumbril 1900.

Toitumisteadlase dr. Kristel Ehala Aleksejevi vastuvõtud 

Eesti Diabeedikeskuse Kaalukabinetis (Sütiste 17) ja Tartu Ülikooli Androloogia Keskuses Tallinnas (Gonsiori 3).

Toitumisalane nõustamine, dieedi nõustamine. Enne konsultatsioonile minekut on soovitatav nädala aja jooksul pidada toitumispäevikut.

Esimene konsultatsioon maksab 400 krooni, korduv 200 krooni

Lisainfo telefonilt 6544684 või 53318008 või meilitsi meestekliinik@kliinikum.ee

Kaalukabinetid Tartus

SA TÜ Kliinikum Psühhiaatriakliiniku söömishäirete keskus (Tartu, Raja 31)

Statsionaarne ja ambulatoorne vastuvõtt patsientidele alates 16. eluaastast

Eeskätt tegeletakse keskuses toitumise taastamise ja reguleerimisega. Tugeva alakaalu korral on raviperioodid pikad, ulatudes 3-4 kuuni, millele järgneb ambulatoorse jälgimise etapp. Personali ülesanneteks on muu hulgas näiteks haigete abistamine raskuste korral ning toitumisalaste nõustamiste jagrupiteraapiate läbiviimine. Samuti on päevaprogrammi osaks füsioteraapia ning individuaalne psühhoteraapia.

Lisainfo kliiniku telefonil 7318 701

Kliiniku Esmed kaalukabinet Tartus (Ülikooli tn.4, II korrus)

Esimese visiidi käigus selgitab kaalukabineti arst välja patsiendi tervisliku seisundi, arstliku läbivaatuse järel tehakse vajalikud vereanalüüsid ja uuringud. Enamasti osutub vajalikuks määrata järgmised analüüsid: veresuhkru tase, kilpnäärmehormoon, kolesterool koos selle alaliikidega, maksa- ja neerufunktsiooninäitajad, kliiniline veri jne.

Patsienti kaalutakse spetsiaalse kaaluga Genius, mis lisaks kaalule määrab ka keha rasvaprotsendi, lihasmassi, vedelikuhulga, põhiainevahetuseks vajaliku kaloraaži ja palju teisi parameetreid. Dieedispetsialist analüüsib seniseid toitumisharjumusi, õpetab dieedipäeviku pidamist. Selle alusel saab järgmise visiidi käigus analüüsida, milliseid muutusi teha oma toitumisharjumustes.

Kaalukabinetti võivad vastuvõtule tulla kõik inimesed, kes tunnevad muret oma ülekaalu pärast.  Esimese visiidi tasu on 1200 krooni, teisel visiidil 600 ja kolmandal 350 krooni.

Vastuvõtule saab registreerida iga päev telefonil 6579118.

Kaalukabineti arsti kõnetund on esmaspäeviti kella 16st 17ni  telefonil 7 456 478.

Kaalukabinet Internetis:

Tervise Arengu Instituudi ametlikel toitumissoovitustel põhinev info- ja nõuandeportaal www.toitumine.ee
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles