Ženšenn võib aidata ennetada grippi

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ženšenni taim.
Ženšenni taim. Foto: SCANPIX

Ženšenn võib aidata ravida ja ennetada grippi ja hingamisteede süntsütiaalviirusi (RSV) ehk viirusi, mis nakatavad kopse ja hingamisteid.

USA teadlastel õnnestus hiljuti näidata, et punase ženšenni ekstrakt parandab gripiviirusega nakatunud inimese kopsurakkude seisundit ning alandab põletikku tekitavate geenide avaldumist, kirjutab ERRi teadusportaal. Ženšenni ekstraktiga toidetud A-tüüpi gripiviirusega nakatatud hiirtel ilmnes mitmeid immuunsüsteemi muutusi, sh oli nende põletikurakkude arv bronhide seintes madalam.

Korea punase ženšenni ekstrakt kaitses kopsuepiteeli rakkude seisundit ka RSV viirusega nakatumisel ning surus maha viiruse paljunemist organismis ja põletikugeenide avaldumist.

Seega võib ženšenni ekstraktis leiduda ühendeid, mis on perspektiivsed gripiviiruse leviku vältimisel ja haigustunnuste leevendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles