Kuus üllatavat rafineeritud süsivesikute allikat

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sushi
Sushi Foto: Egert Kamenik

Rafineeritud süsivesikud on töötlemisprotsessi käigus paljudest toitainetest ilma jäänud ning ehkki sageli lisatakse neile tagasi vitamiine ja mineraale, on üldjuhul tegemist nii-öelda tühjade süsivesikutega, mis annavad palju suhkrut ja tärklist. 

Ilmselt tundub üsnagi loogiline, et näiteks valge sai ja küpsised on taolised tühjade süsivesikute allikad. Kuid Womenshealthmag toob välja kuus üllatavat rafineeritud süsivesikute allikat, mille peale sa ei pruugi ise tulla. 

Valge sushiriis 

Sushi on ülitervislik toit… kui välja arvata valge riis, mis on sarnaselt valge jahuga kaotanud töötlemise käigus kogu oma toiteväärtuse. Kui vähegi võimalik, eelista pruuni riisiga sushit. 

(Täis)teraleib

Selline leib tundub olevat tervislik, kuid sellele saab loota vaid siis, kui tegemist on 100 protsenti täisterajahust valmistatud leivaga. 

Kiir-kaerahelbepuder 

Kaerahelbepuder on tervislik hommikusöök, kuid selle kiiresti valmiv variant kindlasti mitte, sest sinna on lisatud suhkrut.

Soolapulgad ja -kringlid 

Et nad on tavaliselt pruuni värvi, võib jääda ekslik mulje, justkui nad oleksid valmistatud töötlemata täisterajahust. Kui vajad soolast ja krõmpsuvat snäkki, vali pigem täisterakreekerid. 

Krutoonid 

Kui sa pole kindel, et sinu salatisse lisatud krutoonid on valmistatud 100-protsendilisest täisteraleivast, on nad suure tõenäosusega tehtud toitainetevabast tärkliserikkast valgest saiast. Kui tahad lisada salatile häid süsivesikuid, võiksid tegelikult eelistada krutoonide asemel hoopis päevalilleseemneid või mandleid. 

Hommikusöögihelbed ja -batoonid 

Kahjuks on paljud tervislikuna näivad hommikusöögihelbed valmistatud töödeldud teraviljast. Seega tasub valida kindlasti täistera-hommikusöögihelbed ning vaadata, et ühe portsjoni kohta ei annaks nad üle 5 grammi suhkrut ning sisaldaks vähemalt neli garmmi kiudaineid. Samuti tasub jälgida, et toode ei sisaldaks kokku üle viie koostisaine. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles