Naised jagavad oma menopausi kogemusi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Menopaus mõjutab ka naise meeleolusid, helged hetked asenduvad masendusega.
Menopaus mõjutab ka naise meeleolusid, helged hetked asenduvad masendusega. Foto: SCANPIX

Keskmine naine elab üle kolmandiku oma elust postmenopausis. Sümptomite esinemise algus, lõpp ja intensiivsus on väga individuaalsed. Mõni naine ei pruugi kogeda muud kui menstruatsioonide lõppemist, samas mõni võib kannatada aastaid erinevate vaevuste tõttu.

Merle (60)

Mul algas menopaus üsna vara, ehkki olin sünnitanud kaks last ja ühtki günekoloogilist lõikust polnud olnud. Lootsin ikka, et see tuleb alles pärast 50. eluaastat, aga tuli 45 aasta vanuselt. Ehmatus oli suur, kui «päevad» ära jäid ja need vastikud kuumahood algasid. Piinlik oli, kui keset tööd – aga ma suhtlen inimestega –, äkki näost punaseks läksin ja üleni higiga kattusin.

Tegelikult oli sellest suurem löök eneseteadvusele, et kas nüüd siis olen vana ja ongi kõik läbi. Arsti abiga sain sellest kõigest pisitasa üle – kuumahood kadusid mõne aja pärast ja enesetunne paranes. Elu jätkus vanaviisi ja isegi voodielus polnud tagasilööke. Võtan ühe hormoontableti päevas ja käin iga aasta arsti juures kontrollis.

Jaanika (63)

Mul algas see umbes 52-aastaselt, täpselt ei mäleta. Vaevused olid nagu kõigil. Kuumahood käisid päris tihti: kunagi mõõtsin isegi ära, olid iga tund ja kestsid ikka mõne minuti, mitte nagu kirjanduses, et vaid üks minut. Alguses soovitas arst plaastreid, aga need on rohkem vist lastele, umbes nagu suitsetajatel – ei võta nad mingit suitsuhimu ju ära. Hiljem sain hormoontabletid ja nendega olukorra kontrolli alla. Nüüd olen proovinud kaks korda lõpetada, aga kuna käin tööl, on see seni võimatuks osutunud.

Aada (75)

Mul need kuumad hood käivad aeg-ajalt siiamaani, aga ma ei pane neid eriti tähele. Arsti juures pole sellega käinud ja ka mingeid luumurde pole olnud, mis pidid sellega seoses tekkima. Olen kuulnud, et ka neil tablettidel on igasugused kõrvalmõjud – mida vähem võtad, seda parem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles