Lugejad: lapsevanemad hakkavad võistlustel targutama

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpall.
Jalgpall. Foto: Panther Media / Scanpix

Tarbija24 üleskutsele vastanud lugejad leidsid, et lapsevanemad häirivad laste spordivõistluste pidamist kõikvõimalikul moel, sh karjuvad näiteks kohtunike peale ja targutavad.

Mihkel kirjutas nii: «Olen ise samuti näinud nn tarkade lapsevanemate häirivat käitumist. Eriti ebameeldiv on, kui karjutakse kohtunike peale. Tõsi, kohtunike apsakad on tihti ka väga tavalised, aga millist eeskuju see lastele annab?»

Mihkel leidis, et ka treeneri puhul on oma nõuannete karjumine meeskonnamängudes tema tegemata töö. «Seega treenerid, palun ärge jätke lastevanematele selgitamata, miks kõrval kisendamise – ma ei räägi ergutamisest, vaid targutamisest – pigem kahju kui kasu teeb. Te ei satu sellepärast lastevanematega konflikti, pigem saavutate ka nende silmis austuse!»

Teine lugeja arvas, et see on puhtalt treenerite ebapädevuse ja lapsevanemate temperamendi küsimus. «Loomulikult hakkavad inimesed kaasa elama, see on ainult normaalne ja annab mängijatele jõudu juurde. Kui rohkem vanemaid kaasa elaks, siis kaoks see kõik ühtlasesse massi ja kõik oleks rõõmsad,» arvas ta.

Kommentaator nimega Jalgapalliema leidis, et asi pole kaasaelamises, vaid selles, et lapsevanemad õpetama hakkavad mängu ajal. «Treener on see, kes mängu ajal õpetab. Lapsevanemate töö on kaasa elada ilma targutamata,» lisas ta.

«Kui spordikool on vanemaga kokkulepet allkirjastamas, siis üks osa sellest võiks olla ka nn etikett vanematele, nii nagu on head reeglid platsil mängijatele. Kui reeglitest kinni ei peeta, tehakse hoiatus jne,» pakkus keegi välja lahenduse. Selle peale teatas teine lapsevanem, et neil on lepingus kirjas, et lapsevanemad ei või trenni metoodikasse jms sekkuda, vaid treener otsustab, mida ja kuidas teeb.

«Ma pakun, et see on suuresti treenerite ja lapsevanemate vaheline kommunikatsioonihäire. Olen isegi sellega kokku puutunud, kui laps oli väravavaht, kaitse oli olematu ja lapsevanemad süüdistasid kõva häälega mängu ajal väravavahti,» meenutas kolmas lapsevanem.

Lugejad leidsid, et kui tegemist on väikeste lastega, siis vanemad ikka toovad ja viivad. «Tihti on vahemaad sellised, et lapsevanem lihtsalt peabki istuma terve trenni platsi ääres, sest ajaliselt pole mõtet sõita. Lisaks käivad väikesed tihti võistlemas ning see, kuidas lapsed võistluspaika saavad on iga vanema probleem. Ja nii tulebki enamasti iga pere oma autoga. Treener peaks vanematele selgitusi jagama ning koos tuleb otsustada, kuidas mingid olukorrad lahendatakse ja organiseeritakse,» soovitas veel üks lugeja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles