Kunstpäikese kummardajad riskivad silmakahjustustega

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solaarium.
Solaarium. Foto: Priit Simson

Eksperdid hoiatavad, et solaariumis käijad seavad ilma silmakaitsmeteta päevitades ohtu oma silmanägemise.

Optometristide kolledži ekspertide sõnul ei tohiks nn. pandasilmade kartuses loobuda spetsiaalsete silmakaitsmete kandmisest, sest pelgalt silmade sulgemisest ei piisa - UV-kiirgus võib põhjustada tõsiseid silmakahjustusi ja isegi healoomuliste kasvajate teket, kirjutab BBC.

Dr. Susan Blakeney ütles, et silmalaugude nahk on väga õhuke ja õrn ning seetõttu on äärmiselt oluline kaitsta seda piirkonda UV-kiirguse eest.

«Me ei propageeri solaariumis käimist, kuid kui te seda teete, on oluline kasutada alati silmakaitsmeid, et kaitsta oma silmi ultraviolettkiirte eest - samamoodi, nagu kannate õues päikeseprille,» kirjutasid teadlased.

UV-kiirgus võib nende sõnul põhjustada healoomulise kasvaja - silma tiibkile ehk pterüügiumi teket.

Wikipedia järgi on tiibkile sümptomiteks püsiv punetus, põletik, võõrkeha tunne, kuivus ja sügelus. Enamasti tekib see silma sidekesta kasvaja silma ninapoolses nurgas. Raskematel juhtudel võib tiibkile mõjutada silmanägemist.

Kuna tegemist on healoomulise kasvajaga, pole kirurgilist sekkumist vaja, välja arvatud siis, kui tiibkile on katnud pupilli ja takistab nägemist või kui sümptomid ägenevad. Sümptomite leevendamisel võib olla abi silmatilkadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles