Metallpurgitoit võib tõsta vererõhku

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konserveeritud tomatid
Konserveeritud tomatid Foto: SCANPIX

Uue uuringu järgi võib konservpurkide sisepinna vooderdises kasutatav bisfenool A (BPA) tõsta vererõhku.

BPAd on varem seostatud mitme tervisehädaga, seehulgas südameprobleemide, laste arenguprobleemide ja kõrge vererõhuga. BPAd kasutatakse laialdaselt plastpudelites, säilituskarpides ning isegi poetšekkides. Metallpurkide puhul kasutatakse seda aga sisevooderdises, kirjutab Web MD.

«Me leidsime, et kahe purgitäie metallpurgis olnud joogi tarbimine tõstis süstoolset vererõhku 5 mmHg võrra,» ütles uuringu juhtivautor, Korea Souli riikliku ülikooli keskonnatervise keskuse juht dr. Yun-Chul Hong.

Tema sõnul kahekordistab süstoolse (ülemise) vererõhu tõus 20 mmHg võrra südamehaiguste riski.

«Kuna need tulemused kinnitavad teiste uuringute tulemusi, peaksid nii arstid kui patsiendid, eriti need, kel on kõrge vererõhk või südamehaigus, olema teadlikud purgitoitude ja -jookide tarbimisega seotud kõrgenenud vererõhu riskist,» märkis Hong.

Varasemad uuringud on näidanud, et toidupakendites sisalduv BPA võib lekkida toitudesse ja jookidesse. Kuna BPA käitub organismis naissuguhormooni östrogeeni sarnaselt, arvab Hong, et vererõhutõus toimub läbi kemikaali kokkupuute östrogeeni suhtes tundlike rakkudega südames ja veresoontes.

Antud uuringu tarbeks panid teadlased 60 üle 60-aastast meest ja naist jooma sojapiima. Et kontrollida purkide mõju, võrdlesid nad purgist sojapiima joomist klaaspudelist sojapiima joomisega. Teadlased  mõõtsid osalejate vererõhku ja südame rütmisagedust kaks tundi pärast piima joomist. Samuti testisid nad nende uriini BPA suhtes.

Uriiniproovid näitasid purgist piima joonute puhul 1600-protsendilist BPA sisalduse tõusu võrreldes nendega, kes jõid piima klaaspudelist. Sojapiim valiti katsete jaoks seetõttu, et sellel ei ole koostisaineid, mis võiksid ise vererõhku mõjutada.

Varem on BPAd seostatud ka rasvumise, teise tüübi diabeedi ja laste käitumisprobleemidega, samuti eesnäärmevähi ning südame- ja neeruhaigusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles