Testosteroon võib leevendada meeste keskeakriisi

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskeakriis tabab võrdsel määral nii mehi kui naisi.
Keskeakriis tabab võrdsel määral nii mehi kui naisi. Foto: Caro / Scanpix

USA teadlaste uuringu kohaselt võib keskeakriisi põdevatel meestel olla palju abi testosteroonisüstide kuurist.

New Yorgi teadlased värbasid ajakirjas Journal of Clinical Psychopharmacology avaldatud uuringu tarbeks 23 tervet, kuid kergelt depressiivset 40ndates-50ndates aastates meest. Nad kõik olid juba neli aastat põdenud düstüümilist häiret ehk keskeakriisi, mida kogeb kolm kuni kümme protsenti kõigist meestest, kirjutab ergo-log.com.

Teadlased tahtsid teada, kas testosteroonravi aitaks mehed depressiivsest seisundist välja. Poolele meestest süstiti kuue nädala jooksul iga kümne päeva tagant 200 milligrammi testosterooni. Uuringuperioodi jooksul hindasid psühhiaatrid meeste vaimset seisundit.

Nii selgus, et testesteroonravi ei töötanud kõigi meeste puhul. Vaid pool nendest, kes said ravi, koges leevendust. Ent platseebogrupi puhul sai sama öelda vaid kümnendiku puhul.

Teadlaste sõnul ei tohiks nende uuringu põhjal veel teha järeldust, et depressioonis meestele tuleb tingimata anda testosterooni. «See kuus nädalat kestnud uuring ei võimaldanud hinnata testosterooni võtmise võimalikke pikaajalisi riske, nagu günekomastia ehk rindade suurenemine või eesnäärmevähi potentsiaalne ägenemine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles