Toidud, mis panevad suu lehkama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punane liha.
Punane liha. Foto: Ragne Värk

Peamisteks halva hingeõhu süüdlasteks peetakse ikka kohvi, küüslauku, sibulat, kuid tegelikkuses pole need sugugi mitte edetabeli tipus.

Meesteajakiri Men’s Health toob välja neli veelgi olulisemat hingeõhu mõjutajat ning pakub välja lahendused, kuidas nendega toime tulla.

1. Alkohol ja energiajoogid

Õlu või energiajook võib su hingeõhule mõjuda väga halvasti. Nagu kohv, nii ka alkohol ja kofeiin energiajoogis viivad sinu organismist vee välja. Kui suu hakkab kuivama, siis langeb sülje tase. Sülg reguleerib normaalset hingeõhku. Kuivamine toob esile lõhnad, mis pole sugugi meeldivad. Kui nüüd sellises olukorras kasutada ka alkoholi sisaldavat suuvett, siis kuivatad oma suud veelgi enam. Suuvesi võib anda seega vaid lühiajalise tulemuse – mõne aja möödudes tuleb suust jälle ebameeldivat lõhna.

Lahendus: tegelikult on lahendus väga lihtne – juua tuleb vett. Kui su hingeõhk haiseb, tuleb oma suud niisutada vedelikega, mis toovad piltlikult öeldes sülje suhu tagasi. Kui väljas õlut jood, siis tuleks mõne klaasi vahele ka vett tarbida.

2. Piimatooted

Hallitusjuustud on esimene asi, mis tõenäoliselt hingeõhku mõjutada võiks. Kuid ega teisedki piimatooted suuõhule hästi mõju. Piimatooted nimelt kipuvad jäämagi suhu oma konsistentsi tõttu ning süljega kokku puutudes tekivad pikapeale ebameeldivad lõhnad.

Lahendus: nii imelik kui see ka pole, aitab siinkohal tarbida veel rohkem piimatooteid – aga teist laadi piimatooteid. Näiteks jogurtit, milles on probiootikumid.

3. Kommid

Kommid mitte ainult ei lõhu sinu hambaid, vaid jätavad suhu ka haisva leha. Kui sinu suus elutsevad bakterid puutuvad kokku suhkruga, mida kommides ohtralt leidub, vabanevad haisvad väävliühendid. Kuna kommid on enamasti kleepuvad ning osa neist jääb hammaste pragudesse, siis on tõenäoline, et ebameeldiv lõhn sinu suust lendub veel üsna pikka aega pärast maiustamist.

Lahendus: pese hambaharjaga oma keelt, sest just seal suurem osa baktereid elutsebki. Ka hambaid ei tasuks tähelepanuta jätta. Kui oled otsustanud kommi süüa, kasuta hambaniiti, millega pääsed ka hammaste vahele, et suhkrused tükid suust minema saaksid.

4. Punane liha

Suur mahlane lihatükk taldrikul kõlab imeliselt. Ja kuigi valgud on väga vajalik osa toitumises, võivad lihajäänused, mis suuõõnsustesse jäävad, tekitada vägagi ebameeldivat haisu. Teised lihad nagu kana või kala ei tekita päris sama probleemi.

Lahendus: pärast liha söömist restoranis on käepärane abivahend närimiskumm, mis aitab kõik lihatükid hammaste vahelt hõlpsasti kätte saada. Närimiskumm tekitab ka rohkem sülge, mis aitab suhu jäänud toidul kenasti söögitorust alla minna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles