Eesti ülekaaluliste vanemate kombed kanduvad ka lastele

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaaluliste ja rasvunud kooliõpilaste osakaal Eestis tõusis viie aastaga ligi kaks korda
Ülekaaluliste ja rasvunud kooliõpilaste osakaal Eestis tõusis viie aastaga ligi kaks korda Foto: SCANPIX

Teismeliste laste vanematest on isad keskmiselt 53 ja emad 51 aastat vanad ning 80 protsenti isadest on ülekaalulised. Ülekaaluliste vanemate ja nende laste elustiilis - toitumises ja kehalises aktiivsuses - on oluline ühisosa.

Emade hulgas on ülekaalulisi 60 protsenti, 35-40 protsenti vanematest ei liigu ehk nende kehaline aktiivsus on madal, avaldas konverentsil «Kuidas teadus TerVEt rahvast teenib?» Tartu ülikooli kehakultuuribioloogia dotsent Jarek Mäestu, vahendab ERRi teadusportaal Novaator.

Ometi suureneb iga aastaga rahvasportlaste hulk, mis just nagu peegeldaks positiivset trendi, kuid Mäestu sõnul suureneb see juba niigi aktiivsete inimeste arvelt – neid, kes on kehaliselt väga vähe aktiivsed, tuleb paraku juurde kiiremini kui tugevalt aktiivseid.

150 minutit kehalist aktiivsust nädalas tagab, et kehamassiindeks ei suurene, kuid see sõltub ka toitumisest (Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) soovitused liikumisaktiivsuse osas on Mäestu hinnangul natuke madalad ja võiksid tulevikus olla suuremad – seda nii täiskasvanute kui laste osas).

Laste liikumist ja ülekaalulisust vaadates on märgata, et ka nende laste vanemate kehalise aktiivsuse ja toitumise juures on oluline ühisosa, laste puhul peaks olema kehaline aktiivsus oluliselt suurem kui täiskasvanutel ehk umbes 60 minutit aktiivset liikumist päevas – paraku kaks kolmandikku lastest nii palju päevas ei liigu.

Loe refereeritud artikli täisteksti siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles