Klient saab toidukohas uue õiguse

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homsest tuleb toitlustusasutusel anda teada, mida toit sisaldab.
Homsest tuleb toitlustusasutusel anda teada, mida toit sisaldab. Foto: Panther Media / Scanpix

Aprillist jõustuvad toidumärgistamise nõuded, mille järgi peavad hakkama toidu kohta teavet andma ka toitlustuskohad.

Jõustuvad nõuded võimaldavad tarbijail saada toidualast teavet müügipakendisse pakendamata, lahtiselt müüdava või kohapeal müügiks pakendatud toidu kohta, teatas põllumajandusministeerium.

«Märgistamise nõuete täpsustamine peaks tagama, et tarbijad saavad toidualast teavet nii pakendatud kui pakendamata toitude kohta kõigis müügikohtades. Eelkõige peaks uute nõuete rakendumine lihtsustama toiduallergikute valikuid,» ütles põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev.

Tema sõnul ei ole see nõu uus jaekaubandusettevõtete jaoks, küll aga on märkimisväärne muudatus, et aprillist tuleb hakata andma toidu kohta teavet ka toitlustuskohtades.

Kõigi pakendamata toitude müügikohas peab tarbijal enne toidu ostmist olema võimalus saada teavet põhiliste allergeenide kohta. Samuti on ostjal õigus saada teavet toidu koostisosade kohta, kas kirjalikult või suuliselt.

Lisaks eelnevale on olenevalt müügikohast ostjail võimalik saada teavet ka näiteks toidu säilimisaja, päritoluriigi ja netokoguse kohta. Kirjalikult esitatud teave peab olema müügikohas kergesti nähtaval kohal ja selgesti loetav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles