Kolesteroolialandajate pahupool

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uus uuring näitas, et ehkki kolesteroolialandavad ravimid statiinid aitavad ennetada südamehaigusi, kaasnevad nende manustamisega eakate inimeste puhul ka teatud ohud: nad võivad soodustada lihasnõrkust ja ka mälu nõrgenemist.

Teadlased kasutasid arvutisimulatsiooni, et hinnata, kas 75-aastased ja vanemad inimesed peaksid võtma südamehaiguste ennetamiseks regulaarselt statiine, kirjutab Web MD.

Nad leidsid, et statiinid alandavad tõepoolest oluliselt südamerabanduse riski. Kui kõik 75-93-aastased ilma südamehaiguseta USA täiskasvanud võtaksid järgmise kümne aasta jooksul statiine, aitaks see teadlaste hinnangul ära hoida 105 000 südamerabandust ja 68 000 surma.

Ent statiinide kasuteguril on ka pahupool. Nimelt suurendaks nende tarvitamine lihasvalu ja –nõrkuse riski ning mõjuks kehvasti mõtlemisele ja mälule.

Uuring avaldati ajakirjas the Annals of Internal Medicine.

Uuringu vanemautor dr. Kirsten Bibbins-Domingo San Francisco California ülikoolist märkis, et kahjuks ei ole statiinide kasutamise kohta eakamatel inimetel piisavalt uuringuid, mistõttu ei ole piisavalt hästi teada, kui levinud või kui hullud on nimetatud kõrvaltoimed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles