Koolikoti teevad raskeks lubatust raskemad õpikud

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpilaste koolikotid on endiselt liiga rasked.
Õpilaste koolikotid on endiselt liiga rasked. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Saaremaa Ühisgümnaasiumis läbi viidud uuringust selgub, et paljudel lastel on endiselt koolikott liiga raske. Paljudel juhtudel saab seda vältida, kuid kaalu lisavad ka liiga rasked õpikud. 

Eesti Haigekassa andmetel kannatab peaaegu veerand õpilaste üldarvust rühihaiguste käes. Kõige tõsisemaks rühiveaks on vildakselgsus ehk skolioos. Rühihaiguste teket põhjustavate faktorite hulgas on ka ülemäära raske koolikott, seda eriti algklassides.

Sotsiaalministeeriumi määruse järgi, ei tohiks koolikoti raskus 1.-3. klassi õpilastel ületada kolme, 4.-6. klassi õpilastel 3,5 ja 7.-9. klassi õpilastel 4,5 kilogrammi. 

Saaremaa Ühisgümnaasiumi õpilaste läbi viidud uuringust selgub, et algklassi õpilastel ületas koolikott lubatud kaalu 12,8 protsendil õpilastest ning 5.-9. klassis 68 protsendil õpilastest. Viienda ja kuuenda klassi lastel oli koolikoti keskmine raskus 4,6 kilo.

Kuigi koolikotti teeb paljuski raskemaks ka koolitööks ebavajalike asjade nagu mänguasjade, tahvelarvutite ja juturaamatute kaasaskandmine, siis palju lisavad kotile kaalu ka lubatust raskemad õpikud.

Näiteks esimese klassi raamatutest olid kõige raskemad matemaatika õpik (522 g), aabits (467 g) ja eesti keele õpik (401 g)  ja neljandas klassis eesti keele (515 g), matemaatika (457 g) ja muusika (437 g) õpikud. Õpikute kaal ei tohiks algklassides olla üle 400 grammi.

Foto: Saaremaa ühisgümnaasium
Foto: Saaremaa ühisgümnaasium

Raskete asjade hulka kuuluvad õpilastel ka pinalid. Näiteks ühe kuuenda klassi tüdruku pinal kaalus üle poole kilo. Alglassidest leiti ka 556 ja 534 grammiseid pinaleid. Uuringust selgub, et tüdrukute pinalid olid üldiselt suuremad, uhkemad ja kaalusid rohkem. Sageli oli neil kaks pinalit.

Õpilased järeldavad, et lapsevanemad ja õpetajad peaksid rohkem tähelepanu pöörama oma laste koolikoti sisule, et seal ei oleks üleliigseid asju. Samuti soovitavad nad nn topeltõpikute kasutuselevõttu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles