Enamikku patsientidest ootab haiglas talumatu valu

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Äsja Saksamaal avaldatud uurimusest selgus, et üle 80 protsendi haiglaravile sattunud patsientidest on sunnitud taluma rängemat valu kui vaja.


Hindamaks valu määra raviprotseduuride juures analüüsisid teadlased 25 Saksamaa haigla umbes 2250 lõikuspatsiendi ja ligi 1000 mittekirurgilise patsiendi täidetud anonüümseid ankeete. Aastatel 2004-2006 esitati uurimuses osalenuile küsimusi valu ägeduse ja valuteraapia tõhususe kohta, vahendas Meditsiiniuudiste portaal ScienceDailyt.

Umbes kolmandik lõikusele sattunud ja mittekirurgilistest patsientidest kurtis mõõduka kuni ränga valu üle puhkeasendis. Rohkem kui pooled haiged kummastki rühmast kogesid mõõdukat kuni ägedat valu liikumisel. Kokku esines 56 protsendil valusid, mida nad nimetasid talumatuks. Üle 55 protsendi küsitletuist hindas haiglas pakutud valuteraapiat mitterahuldavaks.

Uuringu autorid usuvad, et taolised tulemused viitavad ilmselgele vajadusele parendada valuteraapiat haiglais. Üksikud Saksa raviasutused juba astuvad eeskujulikke samme selles suunas, demonstreerides, et tõhusat valuteraapiat on võimalik pakkuda nii lõikusel käinud haigetele kui tavapatsientidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles