Kas eelnev päevitus pakub kaitset päikese eest?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi tihti arvatakse, et juba enne suve saabumist kerge pruunika jume omandamine aitab kaitsta nahka aastaaega iseloomustava lõõmava päikese eest, pole päevituse pakutav kaitsefaktor (SPF) kõrgem kui neli ehk nahani jõuab umbes 25 protsenti päikesekiirgusest.

Naha eelpäevitamine rajaneb ideel, et solaariumi päikeselampidest või päikeselt endalt lähtuv ultraviolettkiirgus algatab naharakkudes melaniini tootmise. Juba kord sünteesitud pigment aitab UV-kiirgust neelates ja vabade radikaalide moodustumist takistades kaitsta rakkude DNAd edasiste kahjustuste eest, kirjutab ERRi teadusportaal.

Melaniini kaitsvale toimele arvulist väärtust omistada üritanud teadustöödes on aga leitud, et heledamate nahatüüpide puhul ei ületa päevituse kaitsefaktor tavaliselt kahte ning tumedamate nahatüüpide puhul nelja.

Rakukahjustustele viitava punetuse tekkimiseks kulub seeläbi 2-4 rohkem aega kui ilma päevituse või päikesekreemita ning ennetavalt solaariumis päevitamas käimise mõju näib olevat veelgi väiksem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles