Kaalukaotus diabeediravimi kasutamisel sai kinnitust

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diabeediohtu põhjustab muuhulgas ülekaalulisus.
Diabeediohtu põhjustab muuhulgas ülekaalulisus. Foto: SCANPIX

Uuring näitas, et liraglutiid aitas teise tüüpi diabeediga ülekaalulistel ja rasvunud patsientidel kaalust alla võtta.

Pärast umbes üheaastast liraglutiidi 3 mg üks kord päevas süstimist kaotasid patsiendid keskmiselt 6,4 kilogrammi kehakaalu võrreldes 2,2 kilogrammiga platseebo kasutamisel, teatasid meditsiinidoktor Melanie Davis ja tema kolleegid Ühendkuningriigi Leicesteri Ülikoolist ajakirjas Journal of the American Medical Association, vahendab Med24.

Uuring hõlmas 846 teise tüübi diabeediga täiskasvanud patsienti, kelle kehamassiindeks (KMI) oli 27 kg/m2 või rohkem. Patsiendid randomiseeriti saama kord päevas 3 mg liraglutiidi, 1,8 mg liraglutiidi või platseebot sisaldavaid süste.

Patsiente julgustati järgima päevase 500- kilokalorilise energiadefitsiidiga dieeti ja treeningprogrammi, mis hõlmas nädalas 150 minutit või enam kiiret kõndi. Neid jälgiti 56 nädalat.

Keskmine kaalulangus oli 6 protsenti (6,4 kg) 3 mg liraglutiidi rühmas ja 4,7 protsenti (5,0 kg) 1,8 mg liraglutiidi rühmas võrreldes kahe protsendiga (2,2 kg) platseeborühmas. 

Umbes 54 protsenti 3 mg rühmast ja 40 protsenti 1,8 mg rühmast kaotas algsest kehakaalust viis protsenti või enam võrreldes 21 protsendiga platseeborühmas.

Raskete kõrvaltoimete sagedus oli 8,8 protsenti 3 mg rühmas, 8,6 protsenti 1,8 mg rühmas ja 6,1 protsenti platseeborühmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles