Üha enam inimesi kasutab depressiooniga võitlemiseks mobiiliäppe

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Veebipoodide statistika näitab, et üha enam inimesi kasutab äppe vaimse tervise probleemidega hakkama saamiseks.

Vaimse tervise valdkonnas on olnud puudu eestikeelsetest usaldusväärsetest rakendustest, nüüd on neid Norra finantsmehhanismi toel välja töötatud koguni neli tükki.

Kõige innovaatilisemateks toodeteks on sellel aastal valminud neli eestikeelset nutitelefoni äppi, mille allalaadimiste arv kokku on juba üle 1600 ja kasvab iga päevaga. Need äpid on eelkõige mõeldud noortele ning teemad on valitud vastavalt enamlevinud vaimse tervise probleemidele:

  • Ära tee - enesevigastamise tungi vaigistamiseks ja pinge maandamiseks lõõgastuse abil
  • Tee nii - eneseabi äpp suitsidaalse käitumise ennetamiseks
  • Deprest vabaks - aitab toime tulla kerge ja mõõduka depressiooniga
  • Une monitor - saab üles märkida, kuidas magasid ja magada paremini

Veebis kättesaadavad abivahendid ja nõustamiskeskkonnad aitavad abi vaimse tervise probleemide korral inimesele kättesaadavaks teha sõltumata ajast ja kohast. Siiski on mõnikord raske otsustada, mida veebis usaldada ja mida mitte. Nüüd on otsuse tegemisel abiks veebivärav enesetunne.ee (vene k samutsuvstvie.ru), kust avaneb otsetee usaldusväärsete nõustamiskeskkondade ja infokanalite juurde.

Näiteks saab oma probleemiga tegeleda veebipõhises grupis – foorum «Sa ei ole üksi» pakub palju erinevaid teemasid ja keskkonda haldavad hästi koolitatud vabatahtlikud moderaatorid. Teenus on olemas ka vene keeles. Individuaalset nõustamist eelistavale inimesele sobib Lahendus.net e-kirja teel nõustamine. Seal teevad vabatahtlikena oma tööd kogenud superviisorite juhendamisel psühholoogiaüliõpilased. Alkoholiga seotud teemasid tutvustab noortele uus veebileht noored.alkoinfo.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles