Kas lühike uni paneb rohkem sööma?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uuringu tulemused näitavad, et uneaja vähenemine alla seitsme tunni öö jooksul võib tähendada, et inimesed söövad ja joovad rohkem.

Seos lühikese uneaja ja rasvumise vahel on juba varasemast ajast teada, kuid see uuring keskendus uuele uneaja ja rasvumise vahelise seose aspektile: küsimusele, kas lühike uni on seotud asjaoluga, et rohkem aega kulub sekundaarsele söömisele ja joomisele, kirjutab terviseuudised.ee

«Sekundaarne söömine ja joomine» tähendab söömist või muude jookide joomist peale vee (näiteks suhkrut sisaldavad joogid), tegeledes samal ajal muu põhitegevuse nagu näiteks televiisori vaatamisega.

Ajakirjas American Journal of Health Promotion avaldatud uuringus võeti arvesse erinevaid muutujaid, näiteks rass ja sugu, sotsiaal-majanduslikud faktorid ning aja kasutamine tööpäevadel ja puhkepäevadel, et teha kindlaks seos lühikese uneaja ning söömis- ja joomisharjumuste vahel. Nn normaalse une pikkuseks loeti 7-8 tundi.

Inimesed, kelle uneaeg jäi lühikeseks, tegelesid ühtlasi sekundaarse söömisega 8,7 minutit päevas rohkem, kulutades samuti 28,6 minutit päevas rohkem sekundaarsele joomisele tööpäeviti ja 31,28 minutit rohkem puhkepäeviti.

Muud seosed rasvumise ja magamatuse vahel on seotud hingamisprobleemide ja hormonaalse tasakaalu häiretega. Teised uuringud on näidanud, et mitme päeva jooksul süvenev unevaegus võib kahjustada ainevahetust ja häirida hormoonitaset. Uuringud, milles piirati tervete täiskasvanud katsealuste uneaega mõne öö vältel, on näidanud, et organismi võime töödelda veres glükoosi väheneb, mõnedel juhtudel diabeediga võrreldava tasemeni.

Teadlased tõdesid kokkuvõtteks, et lühike uni on seotud pikema ajaga, mis kulub sekundaarsele söömisele ja eriti sekundaarsele joomisele. See viitab skeemile, mille kohaselt lühike uneaeg seondub suurema kaloritarbimisega joomise ja kõrvaltegevusena toimuva söömise kujul ning sellest tuleneva rasvumise riski suurenemisega, kuid täpsete järelduste tegemiseks on vaja täiendavaid uuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles