Šarapovale sai saatuslikuks lätlaste imeravim (3)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Šarapova edukas karjäär sai inetu lõpu.
Maria Šarapova edukas karjäär sai inetu lõpu. Foto: Reuters / Scanpix

Vene naistennisist Maria Šarapova põrus dopinguproovis, kuna tema dopinguproovist leiti  Läti teadlaste loodud ravimit.

Maailma ühele parimale tipptennisemängijale saatuslikuks saanud ravim  meldoonium on loodud Lätis ning seda toodab Läti ravimifirma Grindeks, kirjutab Wikipeedia. Tegu on südamehaiguste raviks mõeldud preparaadiga ning see on edukas ekspordiartikkel.  2013. aastal müüdi seda ravimit 65 miljoni euro eest ja see moodustas 0,6 kuni 0,7 protsenti kogu Läti ekspordist

 Seda müüakse Leedus, Ukrainas, Armeenias, Aserbaidžaanis, Valgevenes, Moldovas ja Venemaal, kuid USA ravimiamet ei ole sellele andnud müügiluba. Ravimiinfo andmetel on seda ravimit Eestisse tarnitud kolmes vormis: Mildronat kapsel, Mildronats kapsel ja süstelahus. Alates selle aasta 1. jaanuarist on see rahvusvahelise dopinguagentuuri poolt kantud keelatud ainete nimekirja.

Foto: SCANPIX

Meldoonium (originaalnimega  Mildronāts) leiutati 1970ndat aastate keskel Läti teadlase Ivars Kalvinši poolt. Eelmise aasta aprillis sai Kalvinš kõrge Euroopa leiutaja preemia oma elutöö eest, sh ravimite väljatöötamise eest, kirjutab mixnews. Kalvinšil on 215 biomeditsiini patenti .

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles