15 000-eurone toetus noorte arstide põuda ei lõpeta (1)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kuigi noori meedikuid meelitatakse ühekordse lähtetoetusega väikelinnadesse tööle, siis arstide põuast see Eestit ikkagi ei päästa.

Alates 2012. aastast maksab riik 15 000 eurot toetust neile noortele meedikutele, kes asuvad tööle väljaspool suuremaid haiglaid ja kel on ülikooli lõpetamisest möödas kuni viis aastat. Seni on seda toetust taotlenud üksikud noored arstid.

«Eelmisel aastal uuris sotsiaalministeerium meedikute lähtetoetuse tõhusust ning leiti, et lähtetoetust saanud arstidega ei kata kindlasti kõiki vabu töökohti, kuid see omab arvestatavat mõju noorte arstide karjaääri planeerimisel ja tööpaiga valikul, omakorda ühtlustab arstiabi kvaliteeti ja teenuste kättesaadavust kogu Eestis,» selgitas sotsiaalministeeriumi tervisesüsteemi arendamise osakonna peaspetsialist Maarja Kerner.

Ministeeriumi hinnangul on lähtetoetuste andmine alustavale arstile tõhus meede, et väiksemates haiglates natukenegi tööjõupõuda leevendada. «Kui alustav arst või perearst saab algkapitali, et väiksemas piirkonnas hakkama saada, annab see neile teatava tõuke, et oma valikutes just väiksemaid piirkondi eelistada,» oli ametnik veendunud.

Lähtetoetust saanud eriarstid on asunud tööle Pärnu haiglasse, Lõuna-Eesti haiglasse, Läänemaa haiglasse, Põlva haiglasse ja Viljandi haiglasse. Samuti on lähtetoetust makstud endale nimistu saanud perearstidele (näiteks Ida- ja Lääne-Virumaa piirkonnas).

Riik maksab meedikule ühekordset lähtetoetust 15 000 eurot ja tänavu on seda makstud kahele arstile. «Põhiline on see, et lähtetoetust võib omandatud erialal tööle või tegutsema asumisest arvates taotleda kolme kuu jooksul,» selgitas Kerner. Teine tähtis tingimus on, et lähtetoetuse saamiseks õigustatud arst esitab sotsiaalministeeriumile lähtetoetuse taotluse hiljemalt viie aasta jooksul residentuuri lõpetamisest.

«Võime eeldada, et taotlusi esitatakse rohkem sügisel, kui residentuur on lõpetatud. Põhilised erialad on peremeditsiin (valdav osa), üldkirurgia, ortopeedia ja radioloogia,» ütles ametnik.

Seni ei ole keegi pidanud lähtetoetust tagasi maksma. Keelduva vastuse on saanud umbes 4 arsti ning selle põhjuseks on olnud liiga hiline taotluse esitamine, pikk aeg residentuuri lõpetamisest või mõni muu täitmata jäänud nõue.

Aasta

Lähtetoetuse saanud arstid

Residentuuri lõpetanud

2012

1

100

2013

7

93

2014

8

105

2015

7

89

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles