TÜKi kopsukliiniku juhataja: e-sigarette tuleks käsitleda toksilistena

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka elektroonilise sigareti nikotiinisisalduseta vedelik ei tohi sisaldada vitamiine ega muid lisaaineid, mis loovad mulje, et toode on tervisele kasulik.
Ka elektroonilise sigareti nikotiinisisalduseta vedelik ei tohi sisaldada vitamiine ega muid lisaaineid, mis loovad mulje, et toode on tervisele kasulik. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

TÜKi kopsukliiniku juhataja ja pulmonoloogia professor Alan Altraja sõnul tuleks e-sigarette koos e-vedelikega käsitleda toksilistena ning allutada spetsiifilistele regulatsioonidele.

«Elektroonilised sigaretid (e-sigaretid) on loodud üle 10 aasta tagasi, et manustada inimkehasse nikotiini hingamiseks mõeldud imendumispinna kaudu,» kirjutab vahendab Med24 Eesti Arstis ilmunud Alan Altraja artiklit.

Altraja aurustatakse e-sigarettides propüleenglükoolist või glütseroolist koosnevat e-vedelikku, mis sisaldab maitse- ja lõhnaaineid ning nikotiini, termiliselt elektritoitel töötava kütteelemendi abil. «Selle tulemusena satub e-suitsetaja hingamisteedesse e-vedeliku algsete komponentide kõrval ka rohkesti nende pürolüüsiprodukte, millel on laialdane toime hingamisteedele,» lisas ta. 

Eesti Arsti juuninumbris avaldatud ülevaates käsitles Altraja e-sigarettide patobioloogilist mõju hingamisteedes, keskendudes molekulaarbioloogilistele mehhanismidele, millest tulenevad sigaretisuitsu mõjuga analoogilised protsessid ning tekib risk haigestuda samadesse haigustesse, mida põhjustab sigaretisuitsetamine. 

Kokkuvõtvalt jõudis Altraja järeldusele, et tõenäoliselt sisaldavad e-sigaretid lühemat nimistut erinevaid toksilisi aineid (mõned sajad) kui tavasigaretisuits (mõned tuhanded), kuid annused on sarnased. 

«Praegu on täielikult teadmata e-sigarettide ohutus, eriti pikemaaegsel tarvitamisel. Kuni uue info laekumiseni, näiteks 1. faasi uuringutega sarnase ülesehitusega töödest, tuleks e-sigarette koos e-vedelikega käsitleda toksilistena ning allutada spetsiifilistele regulatsioonidele.»

Loe artiklit ka Med24.ee-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles