Vale ravim tekitas tuulerõugetes lapsele tõsise tervisehäda

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulerõugetes laps, kellele arstid soovitasid ibuprofeeni.
Tuulerõugetes laps, kellele arstid soovitasid ibuprofeeni. Foto: Hayley Lyons

Hayley Lyon jagas pilte oma pojast Lewisest hoiatamaks teisi lapsevanemaid, kellele soovitatakse lapsele tuulerõugete korral ibuprofeeni anda.

Ibuprofeeni soovitasid emal lapsele anda mitmed arstid ning Hayley ei osanud arvata, et sel võiks olla lapsele selline mõju, kirjutab Daily Mail. Lewisel tekkisid selle ravimi võtmisest erinevad kõrvalmõjud ning ta tuli lõpuks haiglasse viia, sest tekkinud oli sepsis ehk potentsiaalselt eluohtlik kogu keha põletik.

Haiglas öeldi emale, et tuulerõugetes lapsele ei oleks tohtinud ibuprofeeni anda, sest see reageerib tuulerõugetega ning suunab haiguse sügavamale nahakudedesse.

Hayley hinnangul on poisiga nüüd kõik korras tänu haigla pädevatele arstidele ning olukord oleks võinud lõppeda palju hullemini, kui ta poleks lapsega haiglasse pöördunud.

Aspiriini ja ibuprofeeni tuulerõugetes lapsele anda ei tasu

Eesti ravimiamet ravimiohutuse osakonna juhataja Ott Laius rääkis, et tuulerõuged on Varicella-zoster viirusest põhjustatud nahalööbega kulgev viiruslik nakkushaigus. Tuulerõugetega võivad kaasneda palavik ja kerged üldnähud; lööve ei ole reeglina valulik, kuid põhjustab sageli ebameeldivat sügelust. Tuulerõugete villidele võib kergesti lisanduda teisene nakkus.

Ibuprofeen on küll mittesteroidne valuvaigistava ja põletikuvastase toimega ravim, mis leevendab valu ja alandab palavikku, kuid ei oma viirusvastast toimet. Ibuprofeeni kasutatakse nõrga kuni mõõduka valu ja palaviku leevendamiseks. Laius tõdes, et sarnaselt kõigile ravimitele võib ka ibuprofeen põhjustada kõrvaltoimeid. Neist kõige sagedasemad on seedetrakti häired, harvemini esineb ka allergilist laadi reaktsioone, sealhulgas ka villilisi nahareaktsioone ja hingamisteede reaktsioone.  

«Sarnaselt teistele valu- ja põletikuvastastele ravimitele, tuleb ka ibuprofeeni kasutada nakkuste korral ettevaatusega, kuna ravim võib maskeerida nakkuse sümptomeid ja põhjustada seetõttu diagnoosi ja ravi hilinemist,» rääkis Laius.

Palaviku ja valu leevendamiseks soovitas ta laste puhul tuulerõugete korral esmavalikuna kasutada paratsetamooli. «Atsetüülsalitsüülhape ehk rahvakeeles aspiriin ei sobi kasutamiseks esmase palavikualandajana lastel ja noorukitel Reye sündroomi ohu tõttu,» lausus Laius. Reye sündroom on harva esinev kesknärvisüsteemi ja maksa raske kahjustus, mis võib tekkida mõnede viirusnakkuste järel ja esineb peaaegu ainult alla 18 aastastel. Üheks sündroomi tekkepõhjustest peetakse salitsülaatide (sh atsetüülsalitsüülhappe e aspiriini) kasutamist.

Mittesteroidsete põletikuvastaste ravimite kasutamisel on kahtlustatud A-grupi streptokokkidest tingitud naha ja pehmete kudede põletiku teket tuulerõugetega lastel. «Ühest kinnitust ei ole see siiani leidnud,» ütles Laius, kuid lisas, et siiski on tuulerõugetega lastel soovitatav ibuprofeeni kasutamist pigem vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles