Vähihaigeid võib tabada teinegi raske haigus

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vähist paranenu risk surra südamehaigusesse oleneb sellest, mis vanuses tal kasvaja diagnoositakse. 

Uuringust selgus, et nooremas eas diagnoositutel oli kõrgem südamehaiguste tekkimise risk, kirjutab News Max. 

Seni on arvatud, et vähiravi lükkab südamehaiguste tekkimist edasi. Seda eriti neil inimestel, kes on põdenud rinnavähki või Hodgkini lümfoomi või kel on esinenud kasvaja lapsepõlves. 

Värske uurimuse tulemused on selle autori Mike Hawkinsi sõnul olulised, sest need aitavad keskenduda riskirühmas olevate inimeste kõige intensiivsemale järelravile ning vähiravi võimalikele kõrvalmõjudele. 

Teadustöös analüüsiti enam kui 200 000 Suurbritannia inimest, kes jäid pärast vähi põdemist ellu. Uurimuses osalejad olid vanuses 15 kuni 39 aastat ning nad olid pärast vähki haigestumist elanud vähemalt viis aastat. 

Uurijad tõid välja, et kuus protsenti surmadest oli seotud südamehaigustega. Neil, kel diagnoositi vähk teismelisena, oli enam kui neli korda suurem risk surra südamehaiguse tõttu kui neil inimesel, kes ei olnud vähki põdenud. 

Neil, kel diagnoositi vähk vanuses 35 kuni 39 eluaastat, oli vaid 1,2 protsenti suurem tõenäosus südamehaiguste tekkimiseks võrreldes nende inimestega, kes selles vanuses vähki ei põdenud. 

Kõige rohkem mõjutas diagnoosimise aeg Hodgkini lümfoomist paranenuid. Seitse protsenti neist, kel diagnoositi haigu 15 kuni 19 aasta vanuselt surid 55 eluaastaks südamehaigustesse. Hilistes 30ndates diagnoositutest suri vaid kaks protsenti. 

Üldpopulatsioonist sureb enne 55 eluaastat südamehaigustesse üks protsent, tõid teadlased välja. 

Uuring avaldati ajakirjas Circulation

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles