Perearstid usaldavad rohkem IRLi tervishoiupoliitikat

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anneli Talvik
Anneli Talvik Foto: Erakogu

Perearstide konverentsi lõpetuseks toimus ka mitu hääletamist. Muu hulgas küsiti, millise partei valimislubadused esindavad konkreetseid perearste ja nende patsiente kõige paremini – parima tulemuse sai IRL.


Parteide hääletuse tulemused perearstide konverentsil olid järgmised:
Reformierakond – 24
IRL – 40
Keskerakond – 0,0
SDE – 20
Rohelised – 8
Rahvaliit – 0,0
Üksikkandidaadid – 8

Hääletus toimus mobilidega mobiilse hääletusseade Hudle vahendusel.

Perearstid leidsid ka, et neid ei kaasata meditsiinipoliitiliste otsuste tegemisse. Küsimusele, kas meditsiinipoliitilistesse otsustesse on kaasatud piisavalt erialaspetsialiste, vastas eitavalt ligi 90 protsenti perearstidest.

Teiseks hääletati küsimust, mis motiveeriks perearste kõige enam. Kõige enam sooviti teist pereõde perearsti praksisesse (39,6 protsenti). Asendustöötajaid puhkuste ja täienduste ajaks soovis 23,9 protsenti kohalolnuist.

E-saatekirja, kus patsiendid selekteeritakse eriarsti järjekorda, pidas õigeks 16,7 protsenti konverentsil olnud perearstidest ja puuete süsteemi soovis muuta samapalju tohtreid

Perearsti Anneli Talviku sõnul on parteide eelmistel valimistel antud lubadused alles täitmata Tema sõnul tuleks kokku leppida, mis on kvaliteetne arstiabi ja millist abi haigekassa raha eest üldse saab «Tuleks välja öelda, milliste teenuste eest peaks inimene ise maksma,» lausus ta.

Talviku sõnul oleks õige tervisekeskne, mitte haigusekeskne lähenemine. Ennetus ja esmane ravi peavad olema inimesele võimalikult lähedal. Perearsti vastuvõtule ligipääs peab olema mugav ja tagatud üle Eesti.

Oluline on ka patsiendi liikumine arstiabi süsteemis, mis tähendaks muu hulgas saatekirja ette saatmist. Järelravi ja rehabilitatsioon peab vastama inimeste vajadustele.

Praegu peavad perearstid sageli kasutama patsiendi eriarsti juurde suunamiseks oam isiklikke tutvusi, rääkis Talvik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles