Allaneelatud karvapall sai naisele saatuslikuks

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juuksekarvade söömine võib olla eluohtlik.
Juuksekarvade söömine võib olla eluohtlik. Foto: PantherMedia / Iryna Hramavataya

24-aastane iirlane suri tema kõhtu sattunud karvade tõttu. Juhtumit uurides selgus, et surma põhjuseks olid tema maos ja soolestikus 25 sentimeetri ulatuses olevad juuksekarvad.

Karen Carollil soovitati 2009. aastal minna operatsioonile, aga seda ta ei teinud ning viis aastat hiljem ta suri, kirjutas The Sun. Karvapall, mida meditsiinikeeles nimetatakse juuksebesoaariks, on seotud harvaesineva Rapuntseli sündroomiga. See haigus tähendab, et inimene sööb oma juukseid.

Caroll, kes töötas Debenhamsi poes juhatajana, jättis operatsiooniplaani, et karvad kõhust eemaldada, sinnapaika, ja elas täiel rinnal veel viis aastat. 2014. aasta lõpus kurtis ta et tunneb ennast halvasti ning kaotas meeletult kaalu. 2015. aasta veebruaris läks naine haiglasse, kurtes kõhuvalu üle.

Haiglas kirjeldati teda kui kõhna, alatoidetud ja meeltesegaduses inimest. Caroll oli viimase kahe kuu jooksul kaotanud 20–25 kilogrammi ning vaevles veepuuduses. Uuringud näitasid, et tema kõhus on suur karvapall, mis ulatub kõhu osast soolestiku teise poolde ja on diameetrilt 6–10 sentimeetri laiune.

Naisele anti toiduasendajaid ning valuvaigisteid. Mõni päev hiljem kurtis ta lisaks kõhuvalule ja tundlikkusele ka luksumise ning iivelduse üle. Samal päeva õhtul kukkus ta kokku. Hädaolukorras taheti talle karvapalli eemaldamiseks teha operatsioon, mille käigus avastati, et karvad on sisikonnas veelgi edasi liikunud kitsamatesse kohtadesse.

Caroll jäi pärast operatsiooni kriitilisse seisu ning suri paar päeva hiljem. Surma põhjuseks oli septiline šokk, mille põhjustas koldeline kopsupõletik ja mao töö lakkamine. Arsti sõnul arenes kopsupõletik viimase kahe-kolme päeva jooksul enne surma. Karvapall raskendas naisel hingamist, sest see surus vastu ta diafragma vasakut külge.

2009. aastaks planeeritud operatsioon lükati toona kuus nädalat edasi põhjusel, et naine tarvitas suukaudseid rasestumisvastaseid vahendeid. Uueks tähtajaks naine aga haiglasse ei ilmunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles