Sinu brauser on natuke ajast maha jäänud. Et kõik töötaks, nagu vaja, palun uuenda enda brauserit.
Küpsised aitavad meil teenuseid edastada. Meie teenuseid kasutades nõustute sellega, et kasutame küpsiseid. ROHKEM INFOT >

Värv näitab ära, missugused vitamiinid viljades ja marjades peituvad

KOMMENTEERI PRINDI ARTIKKEL
Saada vihje
Köögiviljades, marjades ja puuviljades olevaid kasulikke vitamiine ja mineraalaineid saab teada nende värvi järgi. | FOTO: Robin Roots / Õhtuleht / Scanpix

Puu- ja köögiviljade ning marjade vitamiinide sisalduse saab määrata lähtuvalt nende värvist.

Terviseportaal Healthy Leo vahendab nippe, kuidas tuvastada oluliste ainete sisaldus puu- ja köögiviljades ning marjades.

Kollastes ja Oranžides marjades ja viljades sisalduvad:

  • karotenoidid
  • kaalium
  • broom
  • foolhape
  • C-vitamiin
  • A-vitamiin

Karoteinoidid parandavad silmanägemist, tugevdavad immunsüsteemi, tugevdavad südant, aitavad ennetada vähki. Tuntuim karotenoid on beetakaroteen, mis aitab kehal omastada A-vitamiini.

Lillades, punastes ja sinistes viljades ning marjades sisalduvad:

  • foolhape
  • kaalium
  • C-vitamiin
  • A-vitamiin

Lillades, punastes ja sinistes viljades sisalduvad sageli antoatsüaniinid, millel on antioksüdantide omadused. Need pigmendid aitava kaitsta keha vabade radikaalide eest ja võivad aidata ennetada insulti, vähki, kollatähni degeneratsiooni, südamehaigusi, mäluprobleeme.

Punased toidud sisaldavad lisaks antoatsüaniinidele sageli ka lükopeeni, mida seostakse südameataki vähendatud riskiga.

Nimetatud värvi marjad ja viljad aitavad sageli ennetada ka kuseteede põletikke ja immuunsuse vähenemist.

Rohelistes viljades ja marjades sisalduvad:

  • K-vitamiin
  • A-vitamiin
  • C-vitamiin
  • foolhape

Rohelist värvi viljades ja marjades tekitab klorofüll. Roheline toit sisaldab indoole, mida seostatakse madalama vähiriskiga ning luteiini, mida seostatakse  parema silmanägemisega.

Valgetes viljades ja marjades sisalduvad:

  • kaalium
  • C-vitamiin
  • B3-vitamiin
  • foolhape
  • B2-vitamiin

Valgetes toitudes leidub ka allitsiini ja polüfenooli, millel on antioksüdantide omadused, mis vähendavad haigestumist vähki ja südamehaigustesse.

Tagasi üles