Tallinna lastehaigla sai uue EMG aparaadi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelin Ilves Tallinna lastehaiglas nukuteatri etendusel.
Evelin Ilves Tallinna lastehaiglas nukuteatri etendusel. Foto: Liis Treimann

Täna avati Tallinna lastehaiglas pidulikult uus EMG aparaat, millega on võimalik diagnoosida keerulisi neuroloogilisi haigusi ja soodumuse varasel avastamisel ära hoida liikumispuuet.


Lõviosa 30 000 eurose EMG aparaadi maksumusest kogunes Kanal 2 saate «Tantsud tähtedega» publikult, aga ka eraisikute ja ettevõtete annetustest.

«EMG aparaat on üks näide, milles väljendub meie vastastikune hoolivus ja ühtekuuluvustunne. Tänan kõiki inimesi, kes selle olulise teo õnnestumisele oma panuse andsid,» ütles Tallinna lastehaigla toetusfondi patroon Evelin Ilves

«Elektromüograafi ehk EMG aparaati on lastehaiglasse pikisilmi oodatud juba üle aasta,» rääkis toetusfondi juhataja Inna Kramer. Ta lisas, et vana aparaat lakkas mullu sügisel töötamast ja samasuguseid aparaate enam tootmises ei ole, mistõttu seda parandada ei olnud võimalik.

Uus ja kaasaegsem aparaat annab rohkem võimalusi ja varasemast veelgi täpsemad tulemused laste närvihaiguste avastamiseks ja ennetamiseks. Kanal2 «Tantsud tähtedega» saate publik annetas telefonitsi suurema osa aparaadile kulunud 28 546 eurost.

EMG aparaat on mõeldud lihas- ja närvitegevuse mõõtmiseks. Sellega saab teha erinevaid neurofüsioloogilisi uuringuid ja raviprotseduure ning vastavate lisaseadmete olemasolul ka operatsiooniaegseid monitooringuid, mis omakorda aitavad ära hoida võimalikku operatsiooni tüsistust - liikumispuuet.

Tallinna lastehaigla neurofüsioloog Kaidi Lunge ütles, et aparaadi üks erilisi väärtusi seisneb selles, et uuritava lapse seisundi muutused on mõõdetavad ja avalduvad arvuliselt. See muudab ka taastusravi protsessi objektiivselt mõõdetavaks.

Lunge sõnul on EMG aparaat lastehaiglas kasutusel väga tihedalt - näiteks 2010. aastal tehti elektomüograafiga 1600 diagnostilist või profülaktilist uuringut, 45 operatsiooniaegset monitooringut ning 44 botuliinumtoksiini süstimist müograafi kontrolli all.

Tallinna lastehaigla toetusfond (www.toetusfond.ee) on heategevusfond, mille eesmärgiks on aidata kaasa igati lastesõbraliku haigla kujundamisele ja parima võimaliku meditsiinilise abi toomisele Tallinna lastehaiglasse ning muuta ühiskonna suhtumist haigete laste probleemidesse.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles