Tänavuse tubakavaba päeva teemaks on hoiatuspildid suitsupakkidel

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiinide tervishoiuminister Franccisco Duque III näitab hoiatuspiltidega sigaretipakke.
Filipiinide tervishoiuminister Franccisco Duque III näitab hoiatuspiltidega sigaretipakke. Foto: AP / Scanpix

Iga aasta 31. mail tähistatakse üle maailma tubakavaba päeva, mille teemaks on tänavu Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) määratlusel «Hoiatused tubakatoodete ohust tervisele».

Nii tubakavabal päeval kui kogu järgneval aastal õhutab WHO valitsusi muutma kohustuslikuks sigareti- ja teistel tubakatoodetel lisaks sõnalisele hoiatusele tervisekahju kohta ka pilthoiatusi. Pilthoiatused on kõige efektiivsem vahend veenmaks inimesi suitsetamisest loobuma. Hoiatused peaksid olema tubakatoote pakendi mõlemal poolel, olema suured (katma üle poole pinnast) ja selged ning illustreerima tubaka poolt põhjustavaid haigusi, teatas Tervise Arengu Instituut.

Üha rohkem riike nõuavad tubakatoodete pakenditele pilthoiatusi. 31. mai seisuga on suured pilthoiatused nõutavad 23-s riigis. Euroopa Liidu riikidest on need kohustuslikud Belgias, Rumeenias ja Suurbritannias. Sel aastal on see nõue kehtima hakkanud Malaisias, Iraanis, Peruus ja Kõrgõstanis. Peagi lisanduvad nende riikide hulka Läti, Šveits, Mauritius ja Djiboutis.

Tervise Arengu Instituudi direktori Maris Jesse sõnul ütleb pilt enam kui tuhat sõna.

«Pilt kopsuvähist või lagunenud hammastest aitab ohtu tervisele reaalsemaks muuta, kui lihtsalt ebamäärane mõte kunagi aastate pärast ähvardavast infarktist. Rääkimata sellest, et võigas pilt, mida suitsetaja pakki kätte võttes näeb, vähendab kogu suitsetamise toimingu glamuursust, millega suitsetamist on just noortele ja naistele müüdud,» ütles Jesse.

Uuringud näitavad, et suitsetajad ise hindavad mõjuvaimaks ja mõtlemapanevamaks just kõige võikamaid pilte.

Jesse lisas, et ka Eestis tuleks taas päevakorda võtta nõue, mille järgi tuleks suitsupakile olemasolevale sõnalisele hoiatusele lisada juurde ka pilthoiatus.

«See oleks suur samm edasi kasvavate põlvkondade suitsuvabaks aitamisel ja säästaks tuhandeid eluaastaid,» märkis ta.

2008. aasta Eurobaromeetri uuring näitas, et enam kui pool (55 protsenti) Euroopa Liidu elanikest usuvad, et värvilise pildi lisamine sõnalisele hoiatusele tugevdab selle mõju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles