Seagripp Eestit ei kimbuta

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seagripi keskus Filipiinide pealinnas Manilas.
Seagripi keskus Filipiinide pealinnas Manilas. Foto: AFP / Scanpix

Valitsuse kriisikomisjoni kinnitusel on riik on uue A(H1N1) tüüpi gripiviirusega toimetulekuks ettevalmistatud ning uue gripiviiruse leviku ohtu praegu ei ole.

«Kuigi kõik neli nakatunut on tervenenud ja uusi haigestumisjuhtumeid Eestis praegu ei ole, püsib siiski võimalus A(H1N1) tüüpi gripiviiruse levikuks. Seepärast jätkame pidevalt nii uue gripiviiruse kui ka sesoonset gripiseiret,» ütles tervisekaitseinspektsiooni peadirektor Tiiu Aro.

Kriisikomisjoni kinnitusel on riik gripi ulatusliku leviku korral valmis kiiresti ja efektiivselt tegutsema. Ravimivarud on piisavad ning kõik olulised asutused ja organisatsioonid on vajaliku teabega varustatud.

Haiguskahtlusega inimeste kiireks avastamiseks on tervisekaitseinspektsioon koostöös tervishoiuametiga koostanud gripipandeemiaks valmisoleku info ja tegevusjuhised.

Seoses Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) otsusega on Eestis välja kuulutatud pandeemiaohu kuuenda faasi teine tase. See tähendab, et Eestil on tihedad reisi-, turismi- või kaubandussidemed riikidega, kus uus A(H1N1) tüüpi gripiviirus on levinud ning uus gripiviirus on avastatud ka Eestis. Istungil Eesti tegevustest ülevaate andnud tervisekaitseinspektsiooni peadirektor Tiiu Aro rõhutas, et olulisemateks ennetustegevusteks on elanikkonna teavitamine võimalikust ohust ja tervishoiusüsteemi valmisoleku tagamine.

Rahvusvaheliseks liikluseks avatud lennujaamadesse ja sadamatesse on paigaldatud ohust teavitavad infomaterjalid, kus juhitakse reisilt saabujate tähelepanu vajadusele jälgida oma tervislikku seisundit vähemalt seitsme ööpäeva jooksul pärast reisilt naasmist. Juhul kui reisilt tulles tekib kõrge palavik, millega kaasnevad lisaks peavalu, köha, kurgu- või lihasvalu või esineb hingamisraskuseid, tuleks viivitamatult arstiga ühendust võtta. Kindlasti tuleks arsti ka eelnenud reisist teavitada.

Gripiga seoses saab täpsemat teavet tervisekaitseinspektsiooni infotelefonilt. Numbrile 510 2270 saab helistada igal tööpäeval kell 8.00 - 17.00. Väljaspool infotelefoni tööaega saab vastuseid perearsti nõuandetelefonilt 1220.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles