Merisiilikule astunud mees pidi tulutult arstide vahet jooksma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janno Kaasik astus Egiptuses puhkusereisil viibides otsa merisiilile. Eestis ei osanud aga arstid teda aidata ja abi sai ta alles Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskeskuse polikliinikus.
Janno Kaasik astus Egiptuses puhkusereisil viibides otsa merisiilile. Eestis ei osanud aga arstid teda aidata ja abi sai ta alles Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskeskuse polikliinikus. Foto: Priit Simson

Kuigi pühapäeval Egiptusest Hurghadast naasnud Janno Kaasik (30) jäi oma nädalase puhkusega rahule, suudeti tema päikeseline meeleolu kodus ära rikkuda.



Päevad päikese all olid Kaasikule hästi mõjunud ja energiast pakatav ning pruuniks päevitunud mees ei osanud ettegi kujutada, et peab pärast reisi kaks päeva arstide ja polikliinikute vahet jooksma.



Nimelt astus Kaasik Egiptuses ujuma minnes õnnetult peale tennisepallist veidi suuremale merisiilikule. «Ikka korralikult on peale astutud jah,» kommenteerisid Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskeskuse arstid Kaasiku jalalaba nähes.



Kuigi lõpuks jõudis Kaasik otsaga nakkuspolikliinikusse, nõudis see temalt palju kannatust ja haige jalaga linna peal asjatamist. Ka jäi nii Kaasiku kui ka nakkuskeskuse arstide peas kumisema küsimus, miks mees lõpuks sinna saadeti.



Pärast siilikule pealeastumist sai Kaasik Egiptuses arstidelt kiiresti abi – randa toimetati kohe mootorratas ja mees viidi haiglasse, kus arstid ta üle vaatasid ja merisiiliku okkad jalalabast välja tõmbasid. «Aga kõiki okkaid ei saanud nad siis kätte, sest jalg veritses ja oli halvasti näha, mis seal täpsemalt oli,» rääkis Kaasik.



Tal soovitati puhkuselt naastes kindlasti oma arsti ja kirurgi poole pöörduda. Seda Kaasik tegigi – helistas üleeile Nõmme Perearstid OÜ perearstikeskuses töötavale perearstile Eve Ehatammele.



«Tema aitas mind ja kuna tal ei olnud vastavaid vahendeid, et okkaid jalast eemaldada, suunas ühe polikliinikus töötava kirurgi juurde, kelle nime ma ei mäleta,» ütles Kaasik.



Kirurgi juurest saadeti Kaasik aga sama targalt perearsti juurde tagasi, näpus kolm Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuspolikliiniku numbrit, et ta sinna helistaks. «Kolm korda pidin kirurgile seletama, et merisiilikule otsa astusin, aga see vist jäigi talle arusaamatuks. Paar okast tõmbas välja, sidus jala kinni ja muud midagi,» rääkis Kaasik nördinult.



Perearst Ehatamm andis seepeale Kaasikule nõelad ja ütles, et ehk saab mees kodus ise jalast okkad välja urgitseda. «Kutsusin siis tuttava külla ja tema nokkis,» sõnas Kaasik. Ehatammelt ei õnnestunud Postimehel eile kommentaari saada.



Kaasik helistas aga eile nakkuskeskusesse, kus ta viimaks selguse sai. Merisiilikule otsa astumine ei olevat nakkuskeskuse arstide sõnul tavaline asi, viimati puutusid nad sellise juhtumiga kokku umbes 15 aastat tagasi.



«Põletikku ma ei näe ja paistab, et teie sõber on teinud head tööd okaste väljatõmbamisel,» andis nakkuskeskuse arst Kersti Kink hinnangu Kaasiku jalale. «Aga te peate seda kindlasti jälgima, kui torkekohad hakkavad vedelikku eritama või rohkem punetama,» lisas ta.



«Kas ma oleks pidanud siis sellele kirurgile rohkem peale käima, et tema mul need okkad välja tõmbaks?» küsis Kaasik seepeale murelikult. Sellele ei osanud aga nakkusarstid vastata.



Siiski ütles Kink, et Kaasik tegi õigesti, kui perearsti poole pöördus, teine võimalus olnuks minna traumapunkti. «Seda võimalust kasutavadki inimesed ilmselt rohkem,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles