Viis minutit jalutamist tunnis korvab istumise tekitatud kahju

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakirjas Medicine & Science in Sports & Exercise avaldatud uuring näitas, et tundidepikkuse istumise tekitatud kahju jalaveresoontele saab korvata ühe viieminutilise jalutuskäiguga tunnis. 

Pidevat istumist seostatakse südame-veresoonkonna haiguste ja ainevahetuse häiretega. Et istumise ajal ei aita lihased verd pumbata, põhjustab see vere seiskumist jalgades, mis omakorda kahjustab artereid ja nende elastsust.

Teadlased võtsid uuringu raames vaatluse alla 11 tervet, mitterasvunud täiskasvanud meest vanuses 20 kuni 35. Esimese katse käigus pidid nad 3 tundi järjest istuma, liigutamata seejuures üldse oma jalgu. Teadlased hindasid nende reiearteri talitlust, kasutades vererõhumõõtja mansetti ja ultrahelitehnoloogiat. 

Teise katse käigus pidid mehed taas 3 tundi järjest istuma, kuid 30 minuti, 1,5 tunni ja 2,5 tunni möödudes eksperimendi algusest pidid nad viis minutit kõndima –jooksulindil kiirusega 3,2 km/h. Taas mõõtsid teadlased nende reiearteri talitlust. 

Nii leiti, et juba tund aega järjestikust istumist vähendas katsealuste reiearteri kokkutõmbumise ja laienemise määra 50 protsendi võrra. Ent viis minutit jalutamist iga tunni järel parandas verevarustust ja sellist kahjulikku mõju ei ilmnenud. 

Ameeriklased istuvad keskmiselt 8 tundi päevas ja istumise kahjulikust mõjust on viimasel ajal väga palju juttu olnud. Ajakirjas British Journal of Sports Medicine avaldati aga hiljuti uuring, mis näitas, et istumise vähendamine võib kaitsta DNAd kahjustumise eest ja isegi pikendada eluiga. Teised tänavu läbi viidud uuringud on näidanud, et näiteks koosolekute pidamine istumise asemel püsti seistes parandab kaudselt töötulemusi ning et jalutamine soodustab loomingulist mõtlemist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles