Nikotiin tekitab rinnavähki?

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikotiin soodustab vähi teket, leidsid Taipei ülikooli uurijad.
Nikotiin soodustab vähi teket, leidsid Taipei ülikooli uurijad. Foto: SCANPIX

Nikotiin, mis muudab sigaretid sõltuvust tekitavateks, võib ühtlasi ka rinnavähi teket soodustada, näitab uuring.

Taipei meditsiiniülikooli teadlased jõudsid sellele järeldusele, tehes katseid tavaliste ja rinnavähirakkudega, mida laboritingimustes nikotiiniga mõjutati, vahendab Daily Mail.

Nimelt selgus, et nikotiiniga kokku puutumine soodustas vähkkasvajate teket. Nikotiini hulga vähendamine aga aeglustas kasvajate arengut.

Avastus on halvaks uudiseks nikotiiniplaastrite, e-sigarettide ja teiste suitsetamisest loobuda soovijatele mõeldud toodete müüjatele, kes reklaamivad oma kaupa kui tervislikumat alternatiivi suitsetamisele.

Seni oli küll teada, et sigarettides leidub üle 60 vähi teket soodustava aine (sealhulgas tõrv, süsinikmonooksiid ja arseen), kuid nikotiini pole siiani nende hulka loetud.

Autorid rõhutavad, et tegu oli väikese uuringuga, mis hõlmas vaid Aasia elanikelt võetud rakke, mistõttu uuringut tuleks suuremat valimit kasutades korrata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles