Treening alandab alkoholismi riski

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nagu treeningul oleks veel vähe positiivseid toimeid – ühe Taani uuringu kohaselt võib see alandada ka alkoholismi väljakujunemise riski.

Nimelt näitas ajakirjas Alcohol and Alcoholism avaldatud uuring, et täiskasvanud, kes olid 20 aasta jooksul teistest füüsiliselt aktiivsemad, vajasid väiksema tõenäosusega haiglaravi seoses alkoholi kuritarvitamisega kui need, kes vabal ajal trenni ei teinud, kirjutab Shape.com.

End nädalas vähemalt kaks tundi liigutanud meestel ja naistel oli 30 kuni 40 protsenti väiksem tõenäosus saada alkoholi tarvitamise häire diagnoos kui neil, kes üldse trenni ei teinud.

Ning asi polevat sugugi selles, et füüsiliselt aktiivsemad inimesed joovad vähem. Üks ajakirjas Health Psychology ilmunud uuring näitas hoopis, et trennipäevil kiputakse hoopis suurema tõenäosusega ka alkoholi tarbima.

Ent treenimine võib pakkuda kaitset teisel moel. Teised uuringud on näidanud, et treening vähendab teiste psühhiaatriliste probleemi riski ning et füüsiline aktiivsus suurendab ka alkoholismivastase ravi efektiivsust, märkis uuringu kaasautor Ulrik Becker.

Kuid oma roll on Beckeri sõnul ka geenidel – nimelt määravad nad alkoholismi väljakujunemise tervelt pooles ulatuses. Kuid keskkonnafaktorid, nagu füüsiline aktiivsus, on samuti väga olulised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles