Väikelapse surm tõstatas teravalt vaktsineerimise küsimuse

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leetrite tüsistusena võib tekkida kopsu-, keskkõrva- või ajupõletik.
Leetrite tüsistusena võib tekkida kopsu-, keskkõrva- või ajupõletik. Foto: SCANPIX

Berliinis pooleteistaastase lapse elu nõudnud ja terve kooli sulgema sundinud leetrite puhang on esile kutsunud teadlaste ja poliitikute debati vaktsineerimise kohustuslikuks muutmise teemal.

Saksa meditsiiniühingu presindent Franz Ulrich Montgomery ütles Rurh Nachrichtenile, et see traagiline surm peaks olema piisavaks põhjuseks, et teha leetritevastane vaktsineerimine kohustuslikuks, kirjutab The Local.

Kuid tervishoiuminister Hermann Gröhe ütles, et nn vaktsineerimistühimiku täitmiseks oleks kõigepealt vaja suuremaid pingutusi arstidelt, lasteaedadelt, koolidelt ja kõigilt, kes laste eest vastutavad.

«Kui sellega hakkama ei saada, siis kohustuslik vaktsineerime ei ole tabuteema – kuigi seda ei tuleks nii kohe,» märkis ta.

Saksamaa suurima tervisekindlustuse pakkuja AOK Bundesverband juht Jürgen Graalmann kutsus aga vanemaid üles oma lapsi vaktsineerima.

«Kui kaalul on laste elud, kes ei ole võimelised ise enda eest otsustama, peaksime lõpetama arutlemise ja jääma selle juurde, mida ütleb meile teadus,» ütles Graalmann.

Göttingeni ülikooli mikrobioloogia ekspert professor Uwe Groß soovitab vaktsineerida seetõttu, et haigusega kaasnevad palju suuremad riskid kui vaktsineerimisega.

Berliinis leetritesse surnud väikelaps oli viiruse vastu vaktsineerimata ning suri Charite haiglas 18. veebruaril.

Hiljutine leetrite puhang on levinud peamiselt sellistes kogukondades, kus vaktsineerimata on jäetud muudel põhjustel, mitte seetõttu, et seda ei peeta vajalikuks – näiteks Balkani konfliktipiirkonna põgenike seas.

Statistika järgi on suremus leetritesse vaid kaks iga 1000 patsiendi kohta, kuid Berliinis on sel aastal teatatud juba 447 haigusjuhtumist.  

Kuigi suurem osa neist juhtumitest ei ole seotud teadliku vaktsiinivastasusega, ollakse Saksamaal siiski mures, et paljud vanemad keelduvad oma lapsi kõrvaltoimete kartuses vaktsineerimast. Paljud näevad leetreid koguni loomuliku viirusena, mille läbipõdemine tugevdab immuunsüsteemi.

BBC kirjutab, et hiljutised leetrite puhangud eri Euroopa riikides ja Kesk-Aasias valmistavad tõsist muret ka Maailma Terviseorganisatsioonile. Möödunud aasta algusest on kokku registreeritud enam kui 22 000 haigusjuhtumit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles