Jõutreening tagab parema une

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA Appalachi ülikooli sporditeadlased avastasid, et jõutreening võib aidata unehäirete vastu.

Nimelt õnnestus neil oma uuringu käigus tõestada, et varahommikune jõutreening aitab õhtul varem uinuda ning päeva jooksul tehtav jõutreening vähendab öiste ärkamiste sagedust, kirjutab ergo-log.com.

Teadlased eksperimenteerisid 12 mees- ja 12 naistudengiga vanuses 18 ja 25. Nad jälgisid katsealuste und nelja erineva stsenaariumi korral: ilma jõutreeninguta, pärast kell 7 hommikul tehtud jõutreeningut, pärast kell 13 päeval tehtud jõutreeningut ja pärast kell 19 õhtul tehtud jõutreeningut.

Katsealuste treeningsessioon koosnes iga kord samadest harjutustest masinatel: jalapress, jalgade sirutamine, jalgade kõverdamine, sääretõsted, keretõsted, küünarvarte sirutamine, biitsepsikõverdused, tõmme plokil ja rinnalt surumine. Iga harjutust tuli teha kolm kümnest seeriat.

Tulemusena selgus, et tudengid magasid paremini neil päevadel, mil nad olid teinud jõutrenni. Kui nad treenisid hommikul vara, jäid nad õhtul kiiremini magama. Kui nad treenisid hiljem päeva jooksul, ärkasid nad öö jooksul harvemini üles. Samuti vähendas päevane treenimine öö jooksul üleval oldud minutite arvu.

Teadlased mõõtsid ka katsealuste vererõhku une ajal, kuid selgus, et jõutreening ei avaldanud sellele mingit mõju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles