Peakokk: tooge kala jõululauale

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe.
Lõhe. Foto: SCANPIX

Tallinki peakokk Anti Lepik soovitab liha kõrvale jõululauale tuua nii maitsete mitmekesistamiseks kui tervist silmas pidades tingimata ka mõned kalaroad.


Väga hästi sobib jõululauale tavaline soolaheeringas sibula, hapukoore ja keedukartuliga.

Teiseks saab väga lihtsa, kuid äärmiselt maitsva ahjuvormi valmistada räimest. Selleks tuleb lõigata kartul viiludeks, panna vahele sibulat ja peekonit ning küpsetada 150-180 kraadi juures umbes pool tundi. Seejärel laduda peale räime liblikfilee, valada see üle 10-protsendise rõõsa koorega ja küpsetada veel 20 minutit. Maitsestamiseks pole peale soola ja pipra midagi vaja.

Räimest saab ka pihve valmistada. Selleks tuleb fileeritud räimed kõhtupidi kokku panna, maitsestatud munasegust ja jahust läbi tõmmata, ära praadida ning äädikast, veest ja sibulast tehtud marinaad peale valada. «Superluks külmale lauale,» hindab peakokk tulemuse heaks.

Punasest kalast prae tegemisel soovitab Lepik sellele jõulumaitse lisamiseks veidi kaneeli panna. Ta hoiatab kala üleküpsetamise eest ja soovitab selle seest õrnalt roosaks jätta. Hea mahlase kalaroa saamiseks piisab selle küpsetamisest 200 kraadi juures vaid 10-15 minutit.

«Ei maksa karta, et roog seest tooreks jääb, sest kala temperatuur kerkib pärast ahjust välja võtmist veel 5-9 kraadi võrra ehk leiab aset järelküpsemine,» õpetab meisterkokk..

Samamoodi võib tema sõnul toimetada ka valge kala, näiteks kohaga. Sel juhul piisab 5-8 minuti pikkusest ahjus olekust. Rõõmsa välimuse ja huvitava maitse saamiseks soovitab Lepik lisada kalaroa kõrvale veidi peedimahla.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles