Psühholoog soovitab: kuidas olümpia ajal närve rahustada

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lemmikutele kaasa elades rõõmustame nende võidu üle, kuid arvestada tuleks ka võimaliku kaotusega.
Lemmikutele kaasa elades rõõmustame nende võidu üle, kuid arvestada tuleks ka võimaliku kaotusega. Foto: Wavebreakmedia ltd/PantherMedia/Scanpix

Tõenäoliselt on igaüks, kes olümpiasportlastele innukalt kaasa elab, mõni kord tundnud, et närvid on läbi. Siit leiad mõned nipid, mis aitavad tervist rikkumata sportlastele kaasa elada.

Eriti suurt pinget tunnevad vanemad, kes oma sportlastest lastele olümpial kaasa elavad, vahendab Newsmax. Heaks näiteks selle kohta, kuidas vanemad oma lapsele olümpiamängudel tõeliselt hoogsalt kaasa elada võivad,  on USA iluvõimleja Aly Raismani vanemad Lynn ja Rick, kellest tehtud video lööb veebis laineid. Videolt võib näha, kuidas nad istmel siia ja sinna liiguvad ja oma 22-aastase tütre sooritust häälekalt kommenteerivad.

Selleks, et olümpiat pisut väiksema närvikuluga järgida ja sellest rõõmu tunda ka siis, kui sinu olümpial võistleva lapse või lemmiksportlase sooritus on oodatust halvem, annab psühholoog dr Stephen Graef mõned soovitused. Nendest soovitustest võib kasu olla ka teistes pingelistes olukordades, nagu näiteks tööülesannete täitmisel ja avalik esinemisel.

1. Elu ei ole kaalul

Kuigi olümpiavõit on suur asi, tuleks lemmiksportlasele kaasa elades siiski meeles pidada, et midagi suurt ei juhtu ka siis, kui ta medalit ei saa. See ei ole kõige olulisem asi tema ega sinu elus. Kui võrrelda olümpiavõitu näiteks vähiravi edukusega, siis saab selgeks, et mõned asjad on elus veel palju olulisemad.

2. Ole realistlik

Mõtle sellele, et tegelikult sõltub kaasaelamisest üsna vähe. Kui Raismani vanemad pingil edasi tagasi ei vingerdaks, jääks nende tütre edulootused ikkagi samaks.

3. Naudi hetke

Naudi võimalust olümpiale kaasa elada ja tunne rõõmu, et sinu lemmiksportlasel on võimalik seal osaleda. Ära mõtle üle.

4. Lepi tulemusega

Arvesta sellega, et muutud lemmiksportlasele kaasa elades pisut närviliseks ja lepi tulemusega. Kui võistlustules on sulle kallis inimene, siis armastad teda ju ka siis, kui ta peaks läbi kukkuma. Ära hinda ei oma lapsi ega võõrast lemmiksportlast selle järgi, kas ta saavutab soovitud võidu või mitte.

5. Räägi sellest

Räägi kellelegi, mida tunned, sest teistega rääkimine aitab tunnetega paremini hakkama saada. Kui olümpial võistleb mõni sinu jaoks kallis inimene, siis räägi temaga ja küsi, kuidas saaksid talle kõige paremini toeks olla. Nii saab tarbetut stressi vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles