Kuidas kaitsta ennast ja teisi, kui pereliige on haigestunud?

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alexander Dummer, Unsplash

Kui peres on väikesed lapsed, kes lasteaiast või koolist tihtipeale viirushaiguseid koju toovad, võib ka lapsevanematel olla keeruline terve püsida. Apotheka apteeker Kerli Valge annab paar nõuannet, kuidas kaitsta ennast, kui kodus on haigestunud pereliige.

Haigused pole kunagi teretulnud ja tabavad perekonda alati ootamatult. Kui üks pereliige on juba haigestunud, tuleb teha mõned olulised muudatused, et haigestunute ring ei laieneks. Tõsi, kui peres on keegi juba tõve küüsi langenud, siis on tõenäosus, et ka ülejäänud pereliikmed haigestuvad, võrdlemisi suur. Ent mida sellegipoolest ette võtta?

1. Kodune karantiin

Hea oleks kodus sisse seada karantiin – ruum, kus juba samasse viirusesse haigestunud pereliikmed saaksid koos olla. Võimalusel peaksid tõbised pereliikmed üksinda magama ja omama enda klaasi ja rätikut. Väga oluline on vältida haigestunud inimesega samade söögi- ja jooginõude kasutamist, sest niimoodi levivad viirused kõige kiiremini.

Kui vähegi võimalik, võiks kodu jagada nii, et haigete päralt on ka üks WC ja vannituba. Lisaks tuleb ruume regulaarselt õhutada, kuid samal ajal hoolitseda, et haigestunud pereliige ei saaks külma, kindlasti ei tohi haige inimese juures tekitada ka tuuletõmmet. Oluline on ka see, et kodus kehtiksid reeglid – haige katab köhides ja aevastades nina ja suu ühekordse taskurätiga ning viskab selle kohe pärast kasutamist prügikasti. Kui taskurätti pole käepärast, tuleb aevastada mitte peopessa, vaid katta suu küünarnukiga.

Pestes haige inimese voodipesu, riideid ja rätikut, on mõistlik kasutada pesumasinal kuumemaid veetemperatuure.

2. Puhtad pinnad

Külmetuse vältimine algab korrektsest ja sagedasest kätepesust. Kui tõbine inimene köhib, aevastab või nuuskab, satuvad paratamatult pisikud kätele ning nii levibki viirus edasi. Pisikud kogunevad kohtadesse, mida haige inimene katsub – ukselinkidele, televiisori puldile ja sööginõudele. Kuna nende pindadega puutuvad kokku ka terved inimesed, on see üks peamisi viise, kuidas haigused levivad. Kõige tähtsam on käsi pesta enne ja pärast söömist ning nuuskamise, köhimise ja aevastamise järel.

Samuti tuleks desinfitseerida pindu, kuhu pisikud kogunevad. Apotheka sortimendis on olemas valmislahus, mis on mõeldud alkoholi taluvate pindade kiirdesinfektsiooniks  Chemipharm Bacticid, see hävitab kogunenud baktereid ja viiruseid. Samas leiab apteegist ka teisi kodu puhastamiseks mõeldud tooteid.

3. Immuunsüsteemi tugevdamine

Viirushaigused kimbutavad eelkõige neid inimesi, kelle vastupanuvõime on alanenud, kas siis stressi, ebapiisava une või siis vitamiinivaese menüü tõttu. Mida tugevam on immuunsüsteem, seda väiksem on tõenäosus haigestuda mõnda viirushaigusesse.

Immuunsüsteemi tugevdavad vitamiinid, probiootikumid, tsink ja hulk looduslikke toimeaineid. Väga oluline immuunsuse tugevdaja on just C-vitamiin. Parimateks C-vitamiini allikateks on puu- ja köögiviljad, marjad, kibuvitsa marjad ja mahl, astelpaju marjad ja mahl, paprika, mustad sõstrad, murakad, maasikad, tsitruselised, punased sõstrad, kapsas, brokoli, porrulauk, kaalikas, tikrid, vaarikad, tomat ja lillkapsas. Ära ei tohiks unustada ka B6 ja E-vitamiine, mida leidub rohelistes köögiviljades, pähklites, seemnetes ja spinatis. Kui toidust piisavalt kasulikke vitamiine ja mineraalaineid ei saa, tuleb kaaluda täiendavate toidulisandite ja vitamiinide võtmist.

Immuunsüsteemi tasakaalustatud toimimiseks on aastaringselt vaja optimaalses koguses D-vitamiini, aga ka vitamiine A, C, B6, B9 ehk foolhape ja B12 ning nelja mineraalainet – seleeni, tsinki, rauda ja vaske. Neid vajalikke aineid sisaldab näiteks LYL ImmunUP® preparaat, mis aitab turgutada immuunsust, vähendada väsimust ning toetada hingamisteede tervist, sisaldades looduslikku C-vitamiini acerola-kirsist, vitamiine D3, A, B6, B9 ehk foolhapet ja B12; mineraalaineid – tsinki, vaske, seleeni ja rauda.

Apothekas müüakse ka näiteks Centrumi toidulisandit vitamiinide ja mineraaltoitainetega, mis sisaldab kõige muu kasuliku hulgas ka C vitamiini, seleeni ja tsinki. Oma immunsüsteemi saab tugevdada Linex Forte piimhappebakteritega, millele on lisatud inuliini koos oligofruktoosiga. Linex Forte kapslid aitavad taastada soolestiku mikrofloora tervislikku tasakaalu.

Looduslikest toimeainetest on apteegiriiulilt saadaval ka küüslaugukapslid, mis aitavad kaasa immuunsüsteemi normaalsele talitusele, säilitavad normaalset vere kolestoroolitaset ja toetavad südametööd. Samuti kasutatakse immuunsuse tugevdamiseks punast päevakübarat sisaldavaid tooteid, aga ka greibiseemne ekstrakti.

Kuna paljud haigustekitajad satuvad meie organismi just nina kaudu sisse hingates, ei tee paha ka ennetavalt soolalahusega nina loputamine. Uudsematest ninapihustitest leiab apteegist ka näiteks Rinogermina bioloogilist barjääri moodustava ninapihusti, mis aitab taastada ja tasakaalustada ninaõõne normaalset mikrofloorat, vähendada korduvat haigestumist ja kiirendada paranemist. Pihustit kasutatakse korduvate nina-neelu infektsioonide ennetamiseks nagu kõrvapõletik, nohu, ninakõrvalkoobaste põletik ja adenoidid. Toode sobib kasutamiseks alates 6. elukuust. Kuna toode sisaldab elusaid baktereid (Streptococcus salivarius 24SMBc, Streptococcus oralis 89a), peab seda hoidma külmkapis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles