Dementsus on elukestev protsess

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dementsuse sümptomeid peetakse sageli tavalisteks vananemise sümptomiteks.
Dementsuse sümptomeid peetakse sageli tavalisteks vananemise sümptomiteks. Foto: Craig Robinson/PantherMedia / Craig Robinson

Dementsus tekib vanaduses erinevatel põhjustel, kuid kõige sagedasem neist on Alzheimeri tõbi, mis on 60–80 protsendil juhtudest dementsuse põhjuseks. Alzheimeri tõvele ei ole ravi leitud, mistõttu püütakse seda ennetada, rääkis psühhiaater Mari-Liis Laanetu.

Alzheimeri tõve põhjust ei teata, kuid selle puhul tekivad ajus kindlad haiguslikud muutused – väheneb ajukoor ja tekivad patoloogilised valgud, mis takistavad närvirakkude omavahelist ülekannet.

Eestis on umbes 13 000 dementsusega inimest. Hinnanguliselt on igal kaheksandal vanemal inimesel dementsus. Järgneva 50 aasta jooksul dementsete inimeste arv neljakordistub, sõnas Laanetu. Psühhiaatri sõnul juhtub sageli, et dementsuse tekkimist ei osata märgata ega ära tunda. «Arvatakse, et see on normaalne vananemine, vanad inimesed ikka unustavad, on väsinud või teevad otsustamisel vigu,» rääkis Laanetu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles