Terviseamet uurib põlevkivitööstuse mõju Ida-Virumaa elanike tervisele

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli Keemiatehas.
Kiviõli Keemiatehas. Foto: Eero Vabamaegi /

Projekti eesmärk on välja töötada metoodika, millega saab hinnata keskkonna ja laste tervisliku seisundi seoseid põlevkivitööstusest mõjutatud aladel.

Terviseamet viib Ida-Virumaal läbi uuringu, et töötada välja metoodika välisõhuseisundi ning lapseea astma ja teiste allergiahaiguste vahelise seoste leidmiseks põlevkivitööstusest mõjutatud aladel.

«Kuigi Ida-Virumaal on tootmise vähenemise, parema tehnoloogia kasutuselevõtmise ja keskkonnaseadusandluse rangemate nõuete tõttu õhusaasteainete heitkogused põlevkivitööstuses juba enam kui paarikümne aasta jooksul pidevalt vähenenud, on probleem siiski püsiv,» ütles terviseameti keskkonnatervise osakonna nõunik Hedi Harzia.

Uuringu tulemuste põhjal täiendatakse vajaduse korral tulevikus kasutusele võetavaid keskkonnaalaseid meetmeid, mis vähendavad põlevkivitööstuse negatiivset mõju elukeskkonnale ning seega hoiavad põlevkivipiirkonna elanike tervist.

Metoodika väljatöötamine ja rakendamine hõlmab endas nii õhusaastainete kaardile kandmist kui siseõhuanalüüside ja laste kliiniliste uuringute läbiviimist. Uuringusse kaasatakse 10-11-aastased kooliõpilased Ida-Virumaa koolidest, pöörates erilist tähelepanu põlevkivitööstusest mõjutatud Kiviõlile, Kohtla-Järvele, Ahtmele, Narvale ja Sillamäele.

Projekti esimeses etapis töötatakse välja metoodika, mille alusel tehakse hiljem metoodika rakendamise pilootprojekt. Teises etapis selgitatakse välja uuritavate koolide õpilaste kokkupuude nii põlevkivisektorist kui muudest allikatest pärineva õhusaastega. Kolmanda etapina viiakse uuritavate koolide õpilaste seas läbi küsitlus ning neljandas etapis viiakse läbi laste kliinilised uuringud.

Kliinilisteks uuringuteks on spiromeetria, lämmastikoksiidid väljahingatavas õhus ja nahatorketestid (IgE). Uuringu viiendas etapis analüüsitakse kliiniliste uuringute, küsitluste ja õhukvaliteedi uuringute tulemusi. Töötatakse välja korratav metoodika välisõhuseisundi ning lapseea astma ja teiste allergiahaiguste vahelise seoste leidmiseks põlevkivitööstusest mõjutatud aladel. 

Projekti «Metoodika väljatöötamine ja rakendamine välisõhuseisundi ning lapseea astma ja teiste allergiahaiguste vahelise seoste leidmiseks põlevkivitööstusest mõjutatud aladel» viiakse läbi aastatel 2017-2019.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles