Briti teadlased: soolast loobumine südant ei kaitse

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi vastne brittide uuring väidab vastupidist, on soolast loobumine südamearsti kinnitusel kõrge vererõhuga võitlemisel siiski oluline.
Kuigi vastne brittide uuring väidab vastupidist, on soolast loobumine südamearsti kinnitusel kõrge vererõhuga võitlemisel siiski oluline. Foto: Sille Annuk

Puuduvad veenvad tõendid, et keedusoola tarbimise piiramine vähendaks südame-veresoonkonna tõbedesse haigestumist ja suremust, leidsid Suurbritannia Exeteri ülikooli teadlased.

Teadlased koostasid seitsme varem avaldatud uuringu alusel põhjaliku metaanalüüsi ning leidsid, et soola vähendamine toidus alandas küll veidi vererõhku, kuid polnud piisavalt tõendeid, et see vähendaks südamehaigustesse suremist, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Südamehaigeid käsitles vaid üks uuring ja selle tulemuste kohaselt madala soolasisaldusega dieedile läinud inimeste seas suremus hoopis tõusis.

«Kui see on tõsi, siis lükkab see ümber kõik praegu kehtivad tervisekäitumise suunised,» kommenteeris uuringu tulemusi Põhja-Eesti Regionaalhaigla kardioloogiakeskuse juhataja Margus Viigimaa.

Tema sõnul on sarnaste metaanalüüside tulemused andnud varemgi veidrad tulemusi, mis on hiljem tulnud ümber lükata.

«See, et soola liigtarbimine tõstab vererõhku on füsioloogiline: soola tõttu hoiab organism vett kinni, selle tulemusel tõuseb vere maht, mille tagajärjel tõuseb vererõhk,» lisas Viigimaa Selgituseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles