Ameeriklaste uuring toetab Eesti puu- ja köögiviljade kampaaniat

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puu- ja köögiviljade tarvitamine aitab ennetada ka haigusi.
Puu- ja köögiviljade tarvitamine aitab ennetada ka haigusi. Foto: Toomas Huik

Tervise arengu instituudi (TAI) eestvedamisel käivitati hiljuti kampaania, mille eesmärk on suurendada puu- ja köögiviljade osa eestlaste toidulaual. Hiljuti avaldasid USA teadlased ulatusliku uuringu, mis kinnitab TAI levitatava sõnumi paikapidavust.

TAI kampaania «Lihtne 5 tervislikult toituda» sõnumiks oli, et puu- ja köögivilju peaks hea tervise hoidmiseks sööma vähemalt viis portsjonit päevas. Üks portsjon märgib siinkohal 100 grammi ehk peotäit värsket kraami.

BBC vahendas täna ajakirjas Plos Medicine avaldatud uuringu tulemusi, kus USA teadlased jõudsid järeldusele, et piisav puu- ja köögiviljade söömine aitab ennetada südamehaiguste riski ka nende inimeste puhul, kel on probleemide tekkeks geneetiline eelsoodumus.

Teadlased täheldasid, et geneetilise eelsoodumusega patsientidel, kelle toiduvalikus oli rohkelt värskeid puu- ja köögivilju ning marju, kahanes ka südameinfarkti risk.

McMasteri Ülikooli professor Sonia Anand märkis, et uuringu tulemused toetavad igati inimestele rahvatervise ekspertide poolt jagatud soovitusi. TAI kampaaniaga võrreldes on teadlaste soovitustel siiski väike nüansivahe – Anandi sõnul peaks puu- ja köögivilju tarvitama rohkem kui viis portsjonit päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles