9 toitu ja jooki, mis muudavad hambad tumedamaks

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Valge naeratuse võib rikkuda liigne armastus mõne joogi või söögi vastu. 

Kohv, must ja roheline tee

Kohv ja tee sisaldavad tanniini, mis põhjustabki hambaemaili värvimuutust ja tumenemist. Kohv on pealegi happeline ja kuna pH tase suus on madalam, tõstab see hammaste kahjustumise riski, vahendab Bleubloom.

Sojakaste

Selle tume värv jätab sojakastme suure fänni hammastele ka lõpuks jälje. Vältimaks aegamööda sellest põhjustatud hammaste tumedamaks muutumist, kasuta sojakastet toidu maitsestamisel vähem. Joo süües vahepeal ka vett, et eemaldada üleliigne kaste hammastelt.

Punane vein

Sage veini joomine toob hammastele hallika varjundi, mitte ei muuda neid kollaseks, ja seda on ka raskem eemaldada. Vein sisaldab tanniini ja on äärmiselt happeline, mistõttu teeb see ka hävitustööd hambaemaili kallal. Positiivse poole pealt - punane vein ennetab hambaaukude teket.   

Valge vein

Kes oleks arvanud, et ehkki see pole tumedat värvi, muudab valge vein hammastel juba olemasolevad tumedamad laigud veelgi silmatorkavamaks. Happelise joogina süvendab see tumedamaks värvunud pindade kahjustumist.

Kommid

Suhkur ei põhjusta ainult hambaauke, see alandab ka suus pH taset ja muudab hambad kahjustustele vastuvõtlikumaks. Suhkur kleepub ka hammastele – see on toit halbadele bakteritele, süvendades kahjustusi ja värvimuutust.

Pese pool tundi pärast kommide söömist hambaid, sest sülg ei pruugi kleepuvat kihti hammastelt eemaldada.

Põldmarjad...

...ja teised tumedat värvi marjad määrivad hambaid. Marju peab sööma, sest need sisaldavad vitamiine ja antioksüdante, aga võiksid nendest hoiduda vahetult pärast hammaste valgendamist.

Karastusjoogid ja teised suhkrused keelekasted

Suure suhkrusisalduse tõttu on halbadel bakteritel piisavalt põhjust suus edasi paljuneda ja põhjustada üha rohkem kahju.

Süsihappegaasi sisaldavad joogid võivad viia aukudeni hammastes, nõrgestades neid ja muutes tumedaks värvumisele vastuvõtlikumaks.

Coca-cola`s ja muudes limonaadides sisalduvad värvained ühes lisatud suhkruga tekitavad lõpuks hammaste emailis värvimuutuse.

Tsitrusviljad

Happeline keskkond suus seostub värvunud hammastega. Sidrunid ja muud tsitrusviljad võivad muuta su hambad kollasemaks. Nende viljade ohter tarbimine söövitab hambaid, mis lõpuks paljastab denntiini – see on pealmise valge emaili all olev hamba kollane osa.

Hapukurgid

Happelise toiduna kahjustab suurem tarbimine hambaemaili ja süvendab värvimuutuse võimalust. Pool tundi pärast nende himukat söömist võiksid pesta hambaid, kuna happeline keskkond võib pikapeale põhjustada hammaste kahjustumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles