Saaremaa hooldekodud on sunnitud hinda tõstma

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõned eakad ei saa enam ise oma kodus hakkama ja peavad kolima hooldekodusse.
Mõned eakad ei saa enam ise oma kodus hakkama ja peavad kolima hooldekodusse. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Enamik Saaremaa hooldekodusid oli sunnitud kaasa minema üldise hinnatõusuga ja kohatasu uuest aastast tõstma. Nii kerkis Kogula eakate kodus kuu kohatasu 11 eurot ja Muhu hooldekodus 30 eurot.

«See kõik on paratamatu, sest kui kerkivad teised hinnad, peame hindu tõstma ka meie, muidu ei tule lihtsalt välja,» on Saarte Häälega rääkinud nii valdade sotsiaaltöötajad kui ka hooldekodude juhid ühel meelel.

Kui Kihelkonna vald otsustas oma hooldekodu tasu vallavanem Raimu Aardami sõnul aasta viimasel istungil jätta esialgu samaks (435 eurot), siis teistel hooldekodudel on tulnud hinda tõsta või ootab hinnatõus alles ees.

Kaarma valla sotsiaaltalituse juhataja Liida Kaare märkis, et ehkki Kaarma vallas ootab kohatasu tõstmise probleem veel eelarve tegemist, tekib küsimus, kas see hindade tõus Pähkla hooldekodustki mööda läheb.

Hämmastav on Kaare arvates see, et kui mõni aeg tagasi olid omaksed sunnitud oma lähedasi hooldekodust raha- ja tööpuudusel koju viima, siis praegu on Pähkla maja nii täis, et pane inimesed või koridori elama. Siiski püütakse oma valla inimesed vastu võtta ja panna suuremat rõhku koduhooldusele.

«Kindlasti on ka meie hinnatõusu põhjustanud üldine hinnatõus,» sõnas Muhu eakate hooldekodu juhataja Aino Rummel, lisades, et lisaks sellele on asutuse eelarvesse pandud tuletõkkeuksed, et tagada klientidele ohuolukordades turvalisus.

Juhataja ei mäleta, et neil oleks olnud aega, kus igas voodis ei oleks hoolealust. «Samas on tunduv vahe nende vahel, kes on tulnud hooldekodusse viis aastat tagasi või kes tulevad nüüd – hooldekodu on kujunemas pigem hooldushaiglaks,» märkis Rummel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles