Möödunud nädal meile grippi juurde ei toonud

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigus sunnib voodisse.
Haigus sunnib voodisse. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Möödunud nädalal jutuks olnud seni ainsale gripiviiruse A(H3N2) kinnitusele sel nädalal õnneks lisa ei tulnud, teatas terviseamet.


Eelmisel nädalal (16.- 22.01) pöördus ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumise tõttu arstide poole 3058 inimest, kellest 45 protsenti olid lapsed.

Gripitaolisi haigestumisi registreeriti 84 korral ja sellega püsib haigestumus stabiilsena. Vanuserühmade järgi haigestusid endiselt enam kuni 5 aasta vanused lapsed. Sellega hindab terviseamet grippi ja gripilaadsetesse haigustesse jäämise intensiivsuse hetkel madalaks.

Samas juhib amet arstide, eeskätt lastearstide tähelepanu asjaolule, et gripisarnase kliinilise haiguspildi põhjustajate etioloogiline struktuur on muutunud. Positiivsetest proovidest kahekordistus RS-viirusega seotud haigestumine ning RS-viirus ongi hetkel domineeriv (50 protsenti).

Teisel kohal on haigestumised, mille põhjustajaks on paragripiviirus (25 protsenti). Kinnituse leidsid ka üksikud adeno-, metapneumo ja rhino-viirused.

Euroopa gripiseire võrgustiku andmetel jõudis grippi haigestumuse intensiivsus keskmisele tasemele Bulgaarias, Itaalias ja Hispaanias.

Ülejäänud riigid hindavad haigestumuse intensiivsust madalaks, kuid on siiski täheldanud kasvutrendi, mille alusel võib oodata lähinädalatel tõusu ka ülejäänud Euroopa maades.

Bulgaarias, Hispaanias, Norras, Islandis, Iirimaal, Luxembourgis, Lätis, Prantsusmaal, Rumeenias ja Šotimaal on domineeriva gripiviiruse tüvena hetkel määratud A(H3N2).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles