Spordiuuringu huvitav järeldus sammupikkuse kohta

PM Tervis
Copy
Jooksmisel on soovitatav keskmine sammude tegemise vahemik 170-190 sammu minutis.
Jooksmisel on soovitatav keskmine sammude tegemise vahemik 170-190 sammu minutis. Foto: Shutterstock

Uus spordiuuring näitas, et rohkemate sammude tegemine aitab spordirajal vältida luuvigastusi, vahendab Running Magazine

Uuringu käigus jälgisid teadlased 54 tervet murdmaajooksjat, kogudes mitmeid mõõtmiseid, sealhulgas keha kineetika, maapinna reaktsioonijõu ja veel muude aspektide kohta. Seejärel jälgiti sportlasti edasi ja hinnati, kas neil tekkis kuni 12 kuu vältel luustressi kahjustusi. 

Tulemused näitasid, et iga kord, kui üks samm minutis kasvas, vähenes sportlaste luustressi kahjustuste risk viie protsendi võrra. Seega aitab sammude lisamine vältida spordivigastusi. 

Mida see igapäevase jooksja jaoks tähendab? Suurendades sammude määra (ehk lühendades samme) aitab see vähendada riski vigastustele ja eriti luuvigastustele. Selleks, et teada saada kuidas hetkeolukorda parandada, tuleb sammud ühes minutis kokku lugeda. 

Jooksja ja füsioterapeut Robbie MacDonald soovitab joosta metronoomi rakendusega, mis aitab sammude tegemist stabiliseerida. MacDonaldi sõnul tuleks jooksmisel säilitada vahemik 170-190 sammu minutis. Üheks heaks võimaluseks on veel muusika kuulamine, mille tempo jääb antud vahemikku, see võimaldab samme sünkroniseerida muusikaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles