Kuidas vältida puugihammustust?

PM Tervis
Copy
Puugid ­levitavad mitut haigust, nende seas ka puukborrelioosi ja -entsefaliiti.
Puugid ­levitavad mitut haigust, nende seas ka puukborrelioosi ja -entsefaliiti. Foto: Aivar Ruukel

Puuke esineb looduses kõikjal ja seetõttu ei ole ettevaatus kunagi liiast. Puugiinfo.ee on kirja pannud võimalused, kuidas puuke vältida. 

Puukide vältimiseks peaks metsas või matkarajal liikuma teeraja keskel, eemal kõrgest rohust ja põõsastest. Loodusesse minnes tasub alati kaasa haarata puugitõrjevahendi. Võimalusel väldi kõrgema taimestikuga kohti (põõsastikud, metsa- ja põlluäärsed kõrgemate taimedega alad, niitmata muru jms).

Riietust valides peaks arvestama, et soojast ilmast hoolimata on kasulik kanda pikki riideid. Soovitatavalt pikkade varrukatega pluusi ning heledaid riideid, mille peal on puugid paremini märgatavad. Unustada ei tohiks peakatet. 

Võimalusel võiks kanda kõrgema säärega jalanõusid, näiteks kummikuid. Kui aga ilm on soojem, tuleks kanda siiski kinniseid jalanõusid, kuid panna püksisääred sokkide sisse. 

Pärast looduses käiku vaata keha hoolikalt üle. Kõige tähtsamad kohad on kõrvad, juuksed, kael, kaenlaalused, naba, vöökoht, kubemepiirkond, jalad, põlveõndlad ja varbavahed. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles